V teh dneh poostren nadzor nad mobilniki med vožnjo

Od danes do 29. januarja bodo policisti poostreje nadzirali uporabo mobilnega telefona med vožnjo. Poteka namreč nacionalna akcija o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo “Mobilni telefoni v prometu”.

Raziskave in opažanja namreč kažejo, da se uporaba mobilnih telefonov v prometu povečuje. Prav tako pa se spreminja njihova uporaba z običajnega telefoniranja tudi na pošiljanje sporočil, brskanje po spletnih straneh ali objavljanje na družabnih omrežjih. Vozniki med vožnjo vse več uporabljajo tudi tablice, prenosne računalnike, GPS in ostale naprave, ki prav tako zmanjšujejo vidno zaznavanje voznikov. Takšno ravnanje voznikov ima velik negativni vpliv na potek prometa in prometno varnost.

Akcija “Mobilni telefoni v prometu” ima opredeljena dva cilja:
– zmanjšati stopnjo uporabe mobilnega telefona med vožnjo;
–  povečati  stopnjo  zavedanja  voznikov  in  voznic  o nevarnosti uporabe
mobilnega telefona med vožnjo.

Nadzorovali tudi mariborski policisti

Kot so sporočili iz PU Maribor, bodo v času akcije povečali nadzor na uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Izvedli bodo dva obsežna poostrena nadzora s tega področja na območju celotne PU Maribor v petek 20. januarja in v torek 24. januarja.

Pravijo, da so bile prometno varnostne razmere v Mariboru lansko leto slabše kot v enakem obdobju leta 2015. V tem obdobju so obravnavali več kot 3500 prometnih nesreč, 22 s smrtnim izidom in več kot 1200 s telesnimi poškodbami.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

V teh prometnih nesrečah je umrlo 24 udeležence, hudo telesno poškodovanih pa je bil nekaj več kot 1500.

So pa na področju uporabe mobilnih telefonov med vožnjo policisti lani ugotovili 23 odstotkov manj kršitev kot v letu 2015. “Kljub temu ugotavljamo, da še vedno izredno veliko voznikov med vožnjo nepravilno uporablja mobilne telefon,” so še sporočili iz PU Maribor.

Oddaj komentar