Policisti pri nadzoru ugotovili, da tudi otroci v avtih niso bili privezani

Uporaba varnostnega pasu.

Med 8. in 14. marcem 2021 so policisti po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki in sopotniki med vožnjo uporabljajo varnostni pas. V tem obdobju so ugotovili 2.246 kršitev zaradi neuporabe varnostnih pasov oz. zadrževalnih sistemov za otroke. Od vseh ugotovljenih kršitev so kršitelje v 453 primerih samo opozorili.

Mariborski policisti ugotavljali tudi druge kršitve

Tudi mariborski policisti so izvajali poostrene aktivnosti, s poudarkom na nadzoru uporabe varnostnih pasov v cestnem prometu ter uporabi ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok. Pri tem so ugotavljali tudi druge kršitve cestno-prometnih predpisov, ki vplivajo na varnost cestnega prometa, predvsem nepravilno uporabo naprav ali opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo.

Nekaj primerov, kjer niso pripeli niti otrok

Med izvajanjem poostrenih aktivnosti je bilo pri nadzoru cestnega prometa na območju PU Maribor ugotovljenih 297 kršitev neuporabe varnostnih pasov in 4 kršitve prevoza otrok brez ustreznih zadrževalnih sistemov, ugotovljenih pa je bilo tudi 197 kršitev nepravilne uporabe naprav ali opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo. Zaradi navedenih kršitev je bilo kršiteljem izrečenih 386 glob, 112 kršiteljev pa je bilo opozorjenih.

Varnostni pas ena najpomembnejših varnostnih naprav v avtu

Glavni cilj akcije je bil povečati uporabo varnostnega pasu tako pri voznikih kot ostalih sopotnikih in zmanjšati število mrtvih ter telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. Varnostni pas je namreč še vedno najpomembnejša varnostna naprava v vozilu, s katero lahko v veliko primerih preprečimo najhujše posledice.

Oddaj komentar