Policisti v zadnjem tednu izrekli več opozoril in izdali manj glob

Foto: Marko Pigac/MP produkcija

V zadnjem tednu so policisti opravili 16.794 nadzorov glede izvajanja vladnih odlokov. Izrekli so 1026 opozoril in izdali 519 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov. Izrekli so 14,4 odstotka več opozoril kot teden prej in izdali 4,4 odstotka manj glob, je navedel namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Dnevno so policisti v povprečju izvedli 2400 nadzorov. Večinoma obravnavajo kršitve omejitve prehajanja meja ali omejitve gibanja, prehajanja občin, gibanja v nočnem času in prepovedi združevanja. O devetih kršitvah so obvestili zdravstveni inšpektorat. Občani so prijavili 188 domnevnih kršitev odlokov. Največ opozoril so izdali na območju Policijske uprave Ljubljana, kjer so izrekli 442 opozoril. Sledijo policijske uprave Celja z 23 opozorili, Kranj z 81 in Koper s 65. Tudi največ plačilnih nalogov oz. glob so izrekli na območju Policijske uprave Ljubljana, kjer so izrekli 154 plačilnih nalogov oziroma glob. Sledijo policijske uprave Novo mesto s 149 globami in plačilnimi nalogi, v Celju so jih izrekli 58, v Mariboru pa 55.

Policija izvaja nadzore gibanja po 21. uri v večjih mestih in kontrole na cestnih povezavah

Pečjak je povedal, da policija opravlja nadzore gibanja po 21. uri v večjih mestih in kontrole na cestnih povezavah. Pri tem zaznavajo manj kršitev odlokov. Več kršiteljev namreč odkrijejo ob prijavah občanov o kršitvah javnega reda in miru ter pri nadzoru prometa. Ti kršitelji navadno kršijo več predpisov. Navedel je, da zaznavajo tudi več kampiranja, ki na javnih mestih trenutno ni dovoljeno.

Na mejah izdali izdali 1661 potrdil o napotitvi v karanteno na domu

Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah so med 11. in 17. decembrom izdali 1661 potrdil o napotitvi v karanteno na domu. To je 18,6 odstotka več kot teden prej. Na meji s Hrvaško so jih izdali 1032, na meji z Avstrijo 425, na meji z Italijo 55 in na meji z Madžarsko 16. Na Letališču Jožeta Pučnika so policisti izdali 133 potrdil o napotitvi v karanteno.  Glede na države prihoda so največ napotitev v karanteno na domu izročili za potnike iz Bosne in Hercegovine, in sicer 437 potrdil. V tednu prej pa so potnikom iz Bosne in Hercegovine izročili 602 potrdili. Potnikom iz Nemčije so izročili 287 potrdil o karanteni, teden pred tem pa nobenega. Potnikom iz Hrvaške so izročili 209 potrdil, teden pred tem pa 271. Potnikom iz Srbije so izročili 126 potrdili, teden pred tem pa 82. Potnikom iz Kosova so policisti izročili 108 potrdil, teden pred tem pa 124. Potniki, ki prihajajo iz Severne Makedonije, pa so dobili 105 potrdil, medtem ko so jim teden pred tem policisti izročili 81 potrdil.

Pred potjo v drugo državo naj potniki preverijo pogoje

Število potnikov, ki so vstopili ali izstopili iz Slovenije na meji s Hrvaško, se je v zadnjih sedmih dneh povečalo za 10,4 odstotka. Skupaj so zabeležili 314.266 potnikov. V primerjavi z enakim obdobjem lani je promet na meji s Hrvaško za dve tretjini manjši, v enakem obdobju lani so namreč policisti zabeležili 855.633 prestopov meje, je povedal Pečjak. Potnike je pozval, naj pred vsako potjo preverijo pogoje in dosledno spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Spomnil je, da so številne države zaostrile pogoje za vstop. Med drugim tako Avstrija vstop omogoča le z negativnim PCR testom ali antigenskim testom, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Ostali potniki pa bodo napoteni v 10 dnevno karanteno. Pri tem pravilu veljajo tudi nekatere izjeme.

Pečjak je napovedal, da bo policija tudi ta konec tedna na območju celotne države izvajala poostrene nadzore prometa, predvsem s področja vožnje pod vplivom alkohola. Pri tem bodo preverjali tudi spoštovanje sprejetih odlokov za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni.

“Če želite uveljavljati izjemo prehajanja med občinami svoje regije, prostovoljno pokažite policistu zaslon elektronske napravo, da je vidno, da imate aktivirano aplikacijo #OstaniZdrav. Če potuje družina, je dovolj, da to izjemo uveljavlja ena oseba,” je povedal. Prebivalce je opozoril, da lahko s to izjemo prečkajo le občine znotraj statistične regije, v kateri prebivajo. Prehodi med regijami pa s to izjemo niso mogoči.

Dodatne informacije o ukrepih in aktivnostih policije nudijo na telefonski številki 01 514 70 01. Poklicati jih je mogoče vsak dan med 8. in 16. uro. Pečjak je dodal, da jih dnevno pokliče 350 občanov. “Do danes smo imeli 92.000 telefonskih pogovorov in poslali 27.000 elektronskih sporočil,” je navedel.

Prebivalce je še pozval, naj med prazničnim časom ne uporabljajo pirotehnike.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar