V Sloveniji prvi odmerek cepiva prejelo že več kot 10.000 otrok

FOTO: Pixabay.com

V Svetu na kanalu A poroča, da je v Sloveniji prvi odmerek cepiva prejelo že več kot 10.000 otrok, z drugim odmerkom pa je cepljenih 5.135 oseb.

Včeraj so cepljenje otrok brez naročanja izvedli v Trbovljah. V nekaj več kot treh urah so cepili 22 otrok. Otroki so podajali različne razloge zakaj so se za cepljenje odločili, ena izmed njih zaradi obiska v tujini, druga zaradi tega, ker ne želi zboleti.

Da bi do jeseni dosegli zadostno precepljenost prebivalstva za kolektivno imunost, bi morali v prihodnjih treh mesecih precepiti okoli 100.000 prebivalcev na teden, je  pred časom izpostavil Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Po mnenju ministra za zdravje Janeza Poklukarja pa je smiselno v kolektivno imunost vključiti tudi otroke in mladostnike.

Za otroke od 12 do 18 let odobreno cepivo Pfizeja in BioNTecha

“Ko govorimo o kolektivni imunosti, govorimo o odstotku, ki zadeva vse, tudi mlade, in brez tega širjenja virusa ne bo moč ustaviti. Ključno je, da se starši cepijo, da zaščitijo sebe, svoje družine in vse druge, s katerimi prihajajo v stik,” je dejal Poklukar.

Po besedah Beovićeve so mnenja v stroki glede cepljenja otrok dokaj enotna

Med državami so razlike v smislu, da ponekod cepljenje izrecno priporočajo, povsod pa je za otroke od 12 do 18 let odobreno cepivo Pfizeja in BioNTecha in se to cepljenje dopušča.

“Je pa seveda vprašanje, ali je to cepljenje otrok res nujno potrebno, če gre za zdrave otroke,” je dejala. Če pa gre za otroke, ki sodijo v ranljive skupine zaradi svojih kroničnih bolezni, pa cepljenje tudi v Sloveniji izrecno priporočajo. S cepljenjem ostalih otrok se poveča skupna imunost; ti otroci v družinah ne bodo prenašali okužbe na bolj ranljive družinske člane. Kot je še opozorila Beovićeva, pa je tudi pri otrocih nekaj hujših potekov bolezni.

“Nikakor niso otroci prioriteta,” je poudarila Beovićeva. Predvsem se morajo po njenih besedah cepiti starejši od 50 let in tisti s kroničnimi boleznimi. Se pa otroci lahko cepijo. “Osebno bi rekla, da je cepljenje priporočeno,” je dejala, po njenih navedbah pa so se tudi številni njeni kolegi odločili za cepljenje svojih otrok.

 

1 KOMENTAR

Oddaj komentar