V šestih primerih nesreč poškodovani trije kolesarji

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

V šestih prometnih nesrečah II. kategorije, ki so jih policisti PU Maribor obravnavali včeraj, so bili udeleženi kar trije kolesarji. “Po doslej zbranih informacijah, je eden trčil v vrata osebnega avtomobila, ki jih tedaj odprl voznik, v drugem primeru je do nesreče, kot kaže, prišlo zaradi neupoštevanja pravil prednosti kolesarke, v tretjem pa pri zavijanju osebnega avtomobila, ko je mimo, sicer nepravilno, po pločniku, peljala kolesarka,” pojasnijo.

Kolesarji lahko za lastno varnost največ naredijo sami”

“Kolesarji lahko za lastno varnost največ naredijo sami, in sicer z upoštevanjem cestnoprometnih predpisov, pravil prednosti, prometnih znakov ter druge signalizacije,” svetujejo na PU Maribor in dodajo, da je pomembno, da kolo vozijo po kolesarski stezi,
če kolesarske steze ni, pa po desnem robu cestišča v smeri vožnje.

Vedno naj poskušajo predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu, saj lahko
tako preprečimo marsikateri neljubi dogodek. Pri zavijanju v križiščih jasno nakažimo smer z rokami in se pravilno razvrstimo.

“Nikoli ne vozimo v nasprotni smeri vožnje, saj nas drugi vozniki ne pričakujejo. Ponoči in v
mraku nujno uporabimo luči in odsevna telesa, da bomo dobro vidni in prej opazni. Med kolesarjenjem ne uporabljamo mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, saj to pomembno vpliva na zaznavanje prometa in dogajanja v okolici,” dodajo.

Ne pozabimo tudi na čelado, ki pomembno zmanjšuje težo posledic in poškodb glave. Na kolesarje pa naj bodo pozorni tudi drugi udeleženci v prometu.

Oddaj komentar