Maribor pripravljen na spletni karierni sejem za mlade

Mariborska občina bo v sodelovanju z zavodom za zaposlovanje, univerzo ter gospodarsko in obrtno zbornico ter drugimi organizacijami v naslednjih dveh tednih pripravila karierna sejma poklicev in izobraževanja, ki bosta tokrat zaradi epidemije potekala v spletni obliki. Osnovnošolcem bo dogodek namenjen naslednji teden, dijakom pa teden pozneje.

Virtualna karierna sejma bosta potekala na skupni spletni platformi, ki bo zainteresiranim mladim dosegljiva na spletni strani www.karierni-sejem.si.

Kot je poudaril župan Saša Arsenovič, je sejem poklicev in izobraževanja lokalno in regionalno pomemben projekt, ki ga v sodelovanju s partnerji na področju karierne orientacije in zaposlovanja mladih izvajajo četrto leto zapored.

Pomoč pri načrtovanju kariere

“Z organizacijo želimo mladim pomagati pri načrtovanju kariere, predstaviti njihove možnosti za izobraževanje in zaposlitev v Mariboru, s tem pa povezati različne priložnosti za partnerska sodelovanja pri razvoju našega mesta in regije,” je dodal Arsenovič.

Lanskega sejma se je v živo udeležilo več kot 4000 šolarjev in dijakov, na njem pa je sodelovalo 99 razstavljavcev. Zaradi povečanega zanimanja univerz in virtualnega dogodka letos pričakujejo večje število predstavitev visokošolskih ustanov in obisk dijakov iz vse Slovenije.

Letos potrjenih že več kot sto razstavljavcev

Organizatorji imajo namreč za letos potrjenih že več kot sto razstavljavcev, ob mariborski univerzi bodo sodelovale tudi Univerza v Ljubljani, Univerza na Primorskem ter Univerza v Novi Gorici, ki se bodo predstavile s posameznimi fakultetami.

Po besedah direktorice Štajerske gospodarske zbornice Aleksandre Podgornik so se vabilu za predstavitev odzvala podjetja, ki prihajajo iz več kot 20 gospodarskih panog, med katerimi so tudi Elektro Maribor, Henkel, Impol, Kety Emmi, Weiler, Talum, Vzajemna in drugi.

Podjetje Faktumevent poskrbelo za tehnično izvedbo

Kot je pojasnil Mitja Špes iz podjetja Faktumevent, ki je poskrbelo za tehnično izvedbo projekta, se bodo delodajalci na sejmu, tako kot v realnem, predstavljali tudi v virtualnem prostoru, enako velja tudi za srednje šole, visokošolske ustanove, mladinske centre in druge podporne organizacije.

Virtualni dogodek bo mladim ponujal še lažji stik z izobraževalnimi ustanovami ter delodajalci, ki se bodo predstavljali na virtualnih stojnicah. Mladi se bodo seznanili predvsem z deficitarnimi poklici in poklici prihodnosti.

Organizacija sejma v virtualnem prostoru spremenila koncept

“Predstavljene bodo tudi informacije za lažje načrtovanje karierne poti. Virtualno okolje bo omogočalo nove oblike interakcije, pregleden in enostaven dostop do vsebin ter zanimivo uporabniško izkušnjo,” je dodal Špes.

Prvi mož mariborske obrtne zbornice Aleš Pulko je napovedal, da bo organizacija sejma v virtualnem prostoru spremenila koncept izvajanja kariernega sejma tudi v prihodnje. Obiskovalci si bodo lahko spletne vsebine ogledali tudi po izvedbi dogodkov vse do konca septembra naslednje leto, pri čemer bodo lahko razstavljavci te tudi spreminjali ali nadgrajevali.

Prednosti vseh vrst interakcij

Sicer pa nameravajo v Mariboru po izboljšanju zdravstvenih razmer virtualni koncept nadgraditi z modelom t.i. hibridnega kariernega sejma, ki bo mladim zagotavljal prednosti vseh vrst interakcij v realnem in virtualnem sejemskem prostoru.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar