Mariborski proračun za 2021 težak kar 166 milijonov evrov

Proračun Mestne občine Maribor za leto 2021 bo glede na predlog, ki ga bodo v ponedeljek na redni seji obravnavali mestni svetniki, težek malce več kot 166 milijonov evrov. Zato bo potrebno dodatno zadolževanje, med drugim pa je vračunana tudi prodaja družbe Farmadent, ki jo mnogi smatrajo kot sporno.

Na ponedeljkovi seji bodo mariborski mestni svetniki obravnavali tudi proračun za leto 2022, ki je načrtovan v višini 141,1 milijonov evrov. “Oba proračuna sta zastavljena izredno ambiciozno, razvojno in investicijsko naravnano in nas postavljata vse pred velike izzive,” je na današnji spletni novinarski konferenci povedala vodja občinskega urada za finance in proračun Mateja Cekić.

V proračunu za leto 2021 je predvidenih 135,7 milijona evrov prihodkov, od tega nekaj več kot deset milijonov od prodaje Farmadenta in 15 milijonov evrov iz zadolževanja, iz letošnjega leta pa naj bi v prihodnje prenesli nekaj manj kot pet milijonov evrov je še pojasnila Cekićeva.

Nikoli niso bili vsi projekti izvedeni niti na prihodkovni niti na odhodkovni strani

Župan Saša Arsenovič računa tudi na začetek gradnje nove zdravstvene postaje Tezno, pri čemer pa še vedno pričakuje denar od države. Glede Farmadenta je ponovil, da gre le za “potencialno” prodajo, saj da ni bila sprejeta nobena končna odločitev. “Župan še nikoli ni rekel, da bo prodal Farmadent in si želi od zaposlenih tam, da bi naredili takšen poslovni načrt, da nam to ne bo prišlo na pamet. So pa spremenjene okoliščine na trgu in te okoliščine je treba kot dober gospodar upoštevati. Dobili smo dvakrat izkazan interes kupcev in mislim, da bi bilo neodgovorno od županove ekipe in mestnega sveta, če bi se delali, da tega nismo videli, zavedajoč se zakonodaje, ki nam trenutno ni naklonjena,” je dejal.

“Tudi veste, da še nikoli v zgodovini nobenega proračuna niso bili vsi projekti izvedeni niti na prihodkovni niti na odhodkovni strani. Tako da ničesar ne prejudiciramo, želimo samo slišati ceno, ki pa jo lahko slišimo samo po zakonsko določenem postopku, v katerega moramo zato iti,” je še pojasnil župan.

Oddaj komentar