Podražitev vrtcev v Mestni občini Maribor poskrbela za neenotnost koalicije

4. redna seja MOM

Zataknilo se je že takoj na začetku 4. redne seje Mestne občine Maribor, saj je koalicijska Lista kolesarjev in pešcev predlagala umik 13. točke o določitvi cen programov javnih vrtcev na območju Mestne občine Maribor, ki predvideva podražitev. Za umik točke je bila tudi svetniška skupina Liste Franca Kanglerja – NLS.

Zahteva po umiku točke iz strani koalicije je tako presenetila, saj se nekako smatra, da bo koalicija pri pomembnih vprašanjih enotna. Jelka Kolmanič iz DeSUSa je predlog sicer podprla, čeprav je dejala, da tudi njej predlog ni najbolj všeč. “Vendar se bojim, da bo v nasprotnem primeru trpel proračun,” je zaključila Kolmaničeva. Podporo višanju cen vrtcev sta izrazila Matic Matjašič iz Liste Mladi – Povezujemo in Igor Jurišič iz stranke Mladih – Zeleni Slovenije, z obrazložitvijo, da za socialno ogrožene subvencije ostajajo, kar pomeni, da najbolj občutljiva skupina podražitve ne bo čutila.

Svetniki si niso bili enotni glede podražitve vrtcev

Tudi Damir Orehovec iz SMC je podprl predlog, saj je prepričan, da so v vrtci v Mariboru kvalitetni in je za vpis pravzaprav čakalna vrsta, zato nekateri v želene vrtce sploh ne morejo vpisati svojih otrok. Franc Kangler, ki predloga ne podpira je opozoril oziroma vprašal, če ima občina podatek, koliko staršev svoje otroke vozi v vrtec v Avstrijo. Orehovec mu je odgovoril, da imajo v Avstriji organizirano varstvo in ne vrtcev v klasični obliki, kar pomeni, da ne gre za tako kvalitetno obliko varstva kot pri nas. Ob tem je Vladimir Šega iz Levice dejal, da naša država nasplošno bremeni zgolj dve skupini ljudi, mlade in stare. “Vrtci bi morali biti zastonj,” je zaključil Šega. Zdenka Križanič je ob tem dejala, da se moramo zavedati tudi tega, da je Maribor drugačen. “Pokazatelj je dejstvo, da se prireditev v Ljubljani, kjer karta stane 40 evrov razproda v trenutku, v Mariboru pa bi takšna prireditev napolnila zgolj polovico dvorane. Maribor ni ljubljana,” je zaključila Križaničeva. Milan Mikl je izrazil prepričanje, da je politika v tem trenutku obrnjena na glavo, saj mestni svetniki niso tisti, ki so dvignili plače v javnem sektorju, zdaj pa morajo prav oni odločati o dvigu cen vrtcev, zaradi omenjenega povišanja plač. “Če ne potrdimo dviga cen vrtcev bomo državi dali signal, da tu nekaj ni vredu. Zdaj pa smo v levi žep dali 10 centov iz desnega pa 30 vzeli. Kaj smo s tem naredili?,” se je vprašal Mikl. Matej Žmavc je ob tem vprašal direktorja Občinske uprave, Borisa Železnika, ali imamo rezerve, če svetniki podražitve ne sprejmejo. Direktor je dejal, da rezerv ni in da bi takšna poteza svetnikov, občino stala dodatnih 300.000 evrov. Tudi Saša Pelko iz Liste Andreja Fištravca se je strinjal, da bi z zavrnitvijo dviga cen vrtcev, svetniki Ljubljani poslali signal, da tako pač ne gre. Prepričan je tudi, da znesek za občinski proračun ni previsok, zato bi se ta denar lahko našel. Župan Saša Arsenovič pa je odgovoril, da takšen signal prav gotovo ne bo prišel do naslovnika, saj se tisti, ki so dvignili plače s tem ne bodo ukvarjali. “Gre torej za zadevo na katero nimamo vpliva. Stvar je samo v tem, da bodo tisti, ki imajo dovolj dohodkov, prispevali četrtino celotnega zneska,” je zaključil Arsenovič.
Svetniki so sklep nato z minimalno večino sprejeli. Šlo je namreč zelo na tesno, saj so sklep sprejeli z 21 glasovi za in 20 proti. Vse skupaj pa se je zgodilo na nekoliko nenavaden način, saj svetniku Levice, Vladimirju Šegi, naprava za glasovanje naj ne bi delovala, zato je zahteval ponovno glasovanje. Svetniki so nato glasovali o tem ali bodo ponovno glasovali. Ker je bil rezultat neodločen 21:21, ponovnega glasovanja ni bilo, saj zanj ni glasovala večina. Tako je obveljalo prvotno glasovanje in sklep o podražitvi vrtcev je bil sprejet. Je pa tesen rezultat pokazal, da je pri nekaterih vprašanjih tudi koalicija neenotna.

Oddaj komentar