V Šentilju “po svoje” iščejo ravnatelja

Župan Štefan Žvab naj bi izvajal pritiske nad aktualno ravnateljico OŠ Rudolfa Maistra v Šentilju Jelko Weldt, ker naj bi imela trenutna lokalna oblast pripravljenega svojega kandidata za to delovno mesto. Aktualen je namreč razpis za ravnatelja/-ico, ki pa po mnenju Občine Šentilj ni bil pravilno izveden. Se je Občina s tem postavila nad državo?

štefan žvab

Kot izhaja iz objave na občinski spletni strani, zanje ni dovolj, če se razpis objavi (samo) v Uradnem listu Republike Slovenije, kar je sicer stalna praksa po vsej Sloveniji. Na Občini zato zahtevajo, naj se razpis ponovi. “Razpis je bil po vseh pravilih in zakonih izveden, ni bilo čisto nič spornega. Na šoli smo imeli tudi inšpekcijo iz Ljubljane, ki je potrdila, da je bilo vse v redu,” je pojasnila Weldtova, aktualna ravnateljica. Sama se na razpis ni prijavila, ker se bo letos jeseni upokojila. “V sam razpis se nisem mešala in se tudi ne mislim. Je pa res žalostno, da nekateri začnejo blatiti naše delo, ko se poslavljaš. Najlažje je pač nekoga popljuvat,” dodaja Weldtova.

Objava na občinski spletni strani. Vir: sentilj.si
Objava na občinski spletni strani. Vir: sentilj.si

Pravila bi morala biti enaka za vse
Na OŠ Rudolfa Maistra niso prejeli nikakršnih pritožb čez delo aktualne ravnateljice, niti je o prejemu kakršnihkoli pritožb ni obvestila Občina Šentilj. Zakaj torej na Občini menijo, da bi se moral razpis izvajati drugače kot po predpisanih standardih tudi njej ni jasno. “Res ne vem. To oni objavljajo in se v to ne spuščam. Jaz moram skrbeti samo za zakonitost,” je povedala Weldtova. Kot kaže se je župan Žvab odločil vmešavati na področje, ki ni v njegovi, ampak v državni pristojnosti. Zakaj delajo “po svoje”, nam niso želeli pojasniti, iz česar pa lahko sklepamo, da jim ugaja zgolj enostransko obveščanje po njihovih kanalih (npr. občinsko glasilo in spletna stran), kajti nekdo, ki nima česa skrivati, običajno obvešča širšo javnost tudi preko medijev. Še posebej, če v svoji objavi izpostavi, da naj bi se razpis ponovil prav zato, ker je bil izveden “brez vednosti lokalne skupnosti in širše javnosti“(slika zgoraj).

Oddaj komentar