V Mariboru najprej le ena ambulanta za neopredeljene, nanjo se šele pripravljajo

V Zdravstvenem domu (ZD) Maribor in gorenjskih zdravstvenih domovih ambulante za neopredeljene oz. ambulante za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika v tem tednu predvidoma še ne bodo zaživele, saj se na odprtje še pripravljajo. Ob tem poudarjajo, da so jim z ministrstva za zdravje podrobnosti o delu ambulant poslali šele konec decembra.

“Začeli bomo v manjšem obsegu in potem sproti dopolnjevali glede na potrebe ljudi in zmožnosti našega kadra,” je za Večer povedala Maja Arzenšek, vodja družinskih zdravnikov v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. V časniku zapišejo še, da bo v Mariboru, kjer si že več kot leto dni ni mogoče izbrati osebnega zdravnika, bo najprej vzpostavljena le ena takšna ambulanta. Za ZD Maribor je sicer predvidenih šest ambulant. Te ambulante se bodo sprva nahajale na matični lokaciji zdravstvenega doma v centru Maribora, potem pa jih bodo sproti izpopolnjevali, odvisno od potreb in tudi števila zaposlenih, ki bodo delali tam, je Arzenškova povedala za STA.

Ne vedo še, kakšen je interes zaposlenih

Zaposleni se bodo v ambulante vključevali prostovoljno, o tem, kakšen interes je med zaposlenimi za te ambulante, pa je dejala, da bodo zaposlene šele začeli zbirati, saj je prvi dan po dopustih. Pojasnila je, da so bili o vzpostavitvi teh ambulant s strani ministrstva za zdravje obveščeni v zadnjih dneh prejšnjega leta, “tako da je pravzaprav iluzorno pričakovati, da lahko kaj takega organiziramo v nekaj dneh”, je opozorila.

Kadrovski problemi

Maja Arzenšek ta ukrep ocenjuje kot kapljico v morje, ki bo morda rešila tiste, ki nujno potrebujejo zdravnika. “Ob tem se nam odpirajo nova vprašanja, novi problemi, med drugim recimo, če bo več interesa za delo v tej ambulanti, bo zagotovo manj interesa za dodatno delo kje drugje,” je dejala.

V Mariboru naj bi bilo brez osebnega zdravnika okoli 7000 ljudi, družinski zdravniki v ZD pa so vsi polno zasedeni in ne sprejemajo novih pacientov, je pojasnila. Informacije o odprtju ambulant za neopredeljene bolnike oz. bolnike brez izbranega družinskega zdravnika bodo objavljali na njihovi spletni strani. Tam bodo na voljo tudi kontaktni podatki, urnik delovanja in vse ostale informacije.

Oddaj komentar