V Mariboru na voljo malo stanovanj: Kaj se dogaja z nepremičninskim trgom?

Slika je simbolična.

Nepremičninski trg je eno izmed področij, ki je v zadnjem letu doživelo izjemne spremembe in prilagoditve. Pandemija, gospodarski premiki in spremenjene življenjske okoliščine so pustile svoj pečat na načinu, kako ljudje razmišljajo o nepremičninah. Vprašanja glede delovne oddaljenosti, življenjskega stila in potreb po udobju so oblikovala novo resničnost na trgu nepremičnin.

Da bi bolje razumeli, kako so se stvari odvijale in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti, smo se pogovarjali z izkušeno nepremičninsko agentko, Mojco Žižek Mesarec, direktorico in nepremičninska posrednica GALEA nepremičnine.

Kako se je nepremičninski trg razvijal v letu 2023? Kakšne so bile spremembe v povpraševanju in ponudbi?

V letu 2023 se je nepremičninski trg v Sloveniji razvijal s stabilnostjo cen, vendar s padcem prometa. Kljub rasti cen na določenih lokacijah, kot sta Obala in Kranj, je splošna slika pokazala na stagnacijo. Padec prometa, zlasti v Ljubljani, je bil značilen, saj se je število poslov zmanjšalo za 25 % in še več na nekaterih območjih. Razvoj trga je bil zaznamovan s premikom od preteklih obdobij vrtoglave rasti cen. Stabilnost cen je bila pozitivna, vendar je padec prometa nakazal na bolj previden pristop potencialnih kupcev in prodajalcev.

Kako so se cene nepremičnin spreminjale v preteklem letu, in kateri dejavniki so vplivali na te spremembe?

Povpraševanje je še vedno ostajalo višje od ponudbe, kar je ohranjalo stabilnost cen. V Mariboru je na primer na portalu nepremičnine.net na voljo le 300 stanovanj, kar kaže na omejeno ponudbo. Stanovanja so še vedno predmet čustvenega nakupa, kar ohranja visoko povpraševanje in stabilne cene. Visoko povpraševanje in omejena ponudba so določili dinamiko trga. Kljub padcu prometa ostaja nepremičninski trg izziv za tiste, ki iščejo primerno stanovanje ali nameravajo prodati svojo nepremičnino.

Cene nepremičnin so stagnirale, vendar so na določenih lokacijah beležile rast. Pomembno je omeniti, da se je zgodovinsko obdobje vrtoglave rasti cen končalo, pri čemer inflacija igra vlogo, saj je odnesla polovico rasti cen v zadnjih treh letih.

Končanje obdobja vrtoglave rasti cen je prineslo stabilnost in racionalnost na trg. Inflacija pa je pomemben dejavnik, ki vpliva na resnično vrednost nepremičnin in pričakovano donosnost naložbe.

Kakšna pričakovanja imate v letu 2024?

Napovedi za leto 2024 kažejo na nadaljevanje stabilnosti cen. Pričakuje se, da večjega padca cen ne bo, predvsem zaradi nenehnega visokega povpraševanja v primerjavi z omejeno ponudbo. Digitalna transformacija bo še naprej oblikovala trg, s poudarkom na virtualnih ogledih in digitalnih postopkih.

Leto 2024 prinaša pričakovanja o trajni stabilnosti na trgu, vendar pa se bo potrebno prilagoditi spremembam, ki jih prinaša digitalizacija ter morebitnim vplivom gospodarskih in političnih dejavnikov.

Ali obstajajo napovedi glede morebitnih trendov, kot so rast cen nepremičnin, spremembe v povpraševanju ali izzivi na trgu, ki se lahko pojavijo v prihodnosti?

Kljub stabilnosti se v prihodnosti pričakujejo nekatere spremembe. Napovedi se osredotočajo na rast cen, ki pa naj ne bi bila vrtoglava, ter na spremembe v povpraševanju. Izzivi na trgu se lahko pojavijo zaradi omejene ponudbe in naraščajoče digitalizacije poslovanja. Morebitni trendi kažejo na potrebo po prilagoditvi tržnim razmeram, zato je ključno spremljati razvoj dogodkov in se pravočasno prilagoditi morebitnim spremembam na nepremičninskem trgu.

Oddaj komentar