Po smrti novorojenčka pri porodu: Porod na domu sicer dovoljen, vendar ga uradna medicina ne podpira

Slovenijo je v preteklih dneh pretresla vest, da je pri porodu doma umrl novorojenček.

“Ne glede na okoliščine je izjemno pomembno, da spoštujemo zasebnost družine in ne obsojamo”

Obrnili smo se tudi na UKC Maribor in predstojnika Oddelka za perinatologijo UKC Maribor Farisa Mujezinovića povprašali o porodih na domu. Komentiral je tudi omenjen primer: “Vsaka smrt novorojenčka je tragedija, ki globoko prizadene celotno skupnost, še posebej družino. Ne glede na okoliščine je izjemno pomembno, da spoštujemo zasebnost družine in ne obsojamo. Vsaka mati in oče si želita najboljšega za svojega otroka.”

Statistike sicer kažejo, da je število porodov na domu tudi v Sloveniji precej v porastu. Mujezinović ob tem pove, da je porod na domu sicer dovoljen, vendar ga uradna medicina ne podpira in je zelo omejen. Poudaril je, da čeprav veliko porodov poteka brez zapletov, so ti možni in lahko ogrozijo življenje matere ali otroka. Med te spadajo krvavitve matere, distres ploda ali neonatalna asfikcija, težave s popkovino in posteljico, nezmožnost pravilnega rojevanja npr. zaradi prečne lege otroka. “V bolnišnici so na voljo medicinska oprema, zdravila in strokovnjaki, ki lahko hitro ukrepajo v takih situacijah,” doda ob tem.

Če se mati vseeno odloči za porod na domu, pa je po njegovih besedah pomembno, da najame izkušeno babico, ki je usposobljena za takšne porode: “Prav tako bi morala imeti načrt, kako hitro priti do najbližje bolnišnice, če bi prišlo do zapletov.”

“Pomembno je, da se vsaka bodoča mati in oče dobro informirata o vseh možnostih in tveganjih, preden sprejmeta odločitev o mestu poroda. Vsaka odločitev je osebna in mora temeljiti na najboljših informacijah, ki so na voljo,” še za lokalec.si pove Mujezinović.

Oddaj komentar