V Mariboru dražja dnevna parkirnina

Parkirni avtomat. FOTO: google street view

Od danes, ponedeljka, 6. januarja 2020, je v vsej beli parkirni coni na območju Mestne občine Maribor uveljavljen nov režim plačevanja parkirnine. Zdaj bo tudi v praksi parkiranje na obcestnih parkiriščih povsod v beli coni ob delavnikih plačljivo med 8. in 19. uro (prej med 8. in 17. uro). Zaradi podaljšanja časa plačljivega parkiranja dnevna parkirnina dražja – od 9. novembra 2019 stane 16,50 evra, to je tri evre več kot prej. Po novem bo treba plačati celotno prvo uro parkiranja (cena ostaja 80 centov), za vsak nadaljnji 7,5-minutni interval pa po 10 centov.

Spremenjeni odlok o občinskih cestah v MOM, ki je prinesel to novost, je bil sprejet lanskega oktobra, začel pa je veljati 9. novembra lani. Da novi režim zaživi tudi na terenu, je bilo predvideno prehodno obdobje. V tem času so namreč zamenjali vso prometno signalizacijo, nastavili programsko opremo in informacije na parkomatih ter nastavili mobilno aplikacijo za plačevanje parkirnine Easypark. Z MO Maribor so sporočili, da so spremembe uvajali postopoma in jih do danes uvedli na celotnem območju bele cone.

parkirni listek

Prvih 10 minut parkiranja bo po novem brezplačnih. “S tem želimo omogočiti občanom, da enostavno opravijo kratke opravke (denimo pripeljejo otroka v vrtec, prevzamejo pošto in podobne),” so sporočili z MO Maribor in dodali: “Nadzorniki ta ukrep upoštevajo že vse od uveljavitve odloka in za vozila, ki so v beli coni parkirana brez veljavnega parkirnega listka, v prvih desetih minutah ne izdajo poziva k plačilu dnevne parkirnine.”

Oddaj komentar