FOTO: Vinogradniki z ognjem nad pozebo

Foto: bralec Ž.K.

Vinarji in sadjarji so noč prebedeli in kurili z ognjem, da bi preprečili pozebo. 

Ta teden je večji del srednje in južne Evrope je preplavil mrzel polarni zrak. Najnižje jutranje temperature so se v večjem delu Slovenije spustile pod ničlo, kar lahko povzroči poškodbe na rastlinah zaradi nizkih temperatur zraka. V ta namen so sinoči vinogradniki in kmetje na severovzhodu Slovenije čez noč kurili ogenj med sadovnjaki. Z dimom so tako preprečili vdor hladnega zraka v vinograd ali sadovnjak.

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje še svetujejo, da se rastline prekrijejo s pokrivali, ali pa lahko izvajate t.i.  protislansko zaščito in na ta način zmanjšate tveganje zaradi pozebe.

Za mnenje smo povprašali tudi skrbnika Stare trte na Lentu Staneta Kocutarja. Kot je dejal je kurjenje z ognjem edem od načinov preprečevanja pozebe, ki se ga poslužujejo tudi v Franciji in Avstriji. Osnovno nalogo pri tovrstnem načinu preprečevanja pozebe ima predvsem dim. Kot nam je še povedal Kocutar, pozeba – v tovrstnih primerih ohladitve, kot je bila ta – nastopi takrat, ko posije sonce se začnejo temperature dvigovat. Stara trta na Lentu ni utrpela pozebe. Kot pravi Kocutar je v “dobrem stanju.”

Bralec Ž.K. nam je v uredništvo poslal fotografije, ki prikazujejo, kako so se lotili “boja” pred pozebo v enem izmed vinogradov v Cerkvenjaku.

Več v fotogaleriji:

 

 

 

 

 

Oddaj komentar