V mariborski zdravstveni dom septembra prihajajo tri dodatne zdravnice družinske medicine

V mariborski zdravstveni dom septembra prihajajo tri dodatne zdravnice družinske medicine, dve iz Bosne in Hercegovine ter ena iz Severne Makedonije, ki pa jih pred nastopom samostojnega dela čaka še nostrifikacija diplom in izpit iz slovenskega jezika. Po besedah direktorja zavoda Jerneja Završnika bi vse potrebno lahko uredile v letu dni.

Vodstvo Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor se je pred časom trikrat odpravilo na razgovore s potencialnimi novimi sodelavci zdravniki, dvakrat v BiH in enkrat v Severno Makedonijo.

Skupaj je po njegovih besedah interes za sodelovanje izkazalo deset zdravnikov iz omenjenih dveh držav, zato si obetajo še kakšnega.

“Nostrifikacija bo pri obeh zdravnicah iz BiH opravljena v devetih mesecih, makedonska zdravnica pa je specializacijo opravila po praktično identičnem programu, kot je v Sloveniji, tako jo čakata zgolj še dva izpita, zato računamo, da ji bo to uspelo prej,” je dejal Završnik.

Kot je ocenil, bi za normalno delovanje in potrebe pacientov skupaj z omenjeno trojico potrebovali deset dodatnih zdravnikov, pri čemer bodo imeli januarja na voljo še eno specializantko, ki prihaja iz Slovenije.

Nekaj od teh, pa tudi tiste, ki trenutno delajo v slabših razmerah, bodo namestili v nastajajočo novo zdravstveno postajo Magdalena na Jezdarski ulici, ki bo zaživela predvidoma maja naslednje leto.

Završnik je januarja, ko so tudi v Mariboru odprli prvo ambulanto za neopredeljene paciente, dejal, da je v mestni občini brez zdravnika okoli 6000 ljudi, kljub temu pa večjega navala ni bilo. To je takrat utemeljil s tem, da je položaj v mestu nekoliko drugačen kot drugod v Sloveniji, saj se okoli 12.000 ljudi dnevno vozi na delo v Avstrijo in mnogi imajo tam tudi izbranega zdravnika.

Čeprav je bilo v štajerski prestolnici predvidenih šest tovrstnih ambulant, zadošča že ena, v kateri je opredeljenih nekaj več kot 850 bolnikov, zlasti na račun odsotnosti zdravnika v Malečniku, kjer še vedno čakajo na novega.

Mariborska občina je sicer podelila koncesijo zasebnemu medicinskemu centru Julius, a tudi ta ni našel zdravnika za omenjeno ambulanto, zato mora občina poiskati novega koncesionarja. Kot so napovedali, objavo razpisa načrtujejo konec avgusta.

vir: lokalec.si

 

Oddaj komentar