V DEM praznovali okrogli obletnici Mariborskega otoka in Formina

Dravske elektrarne Maribor (DEM). Vir: arhiva Lokalec.si

Dravske elektrarne Maribor (DEM) so danes obeležile 70 let delovanja hidroelektrarne Mariborski otok in 40 let delovanja hidroelektrarne Formin. Slovesnosti se je udeležila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je med drugim dejala, da bomo dobre hidroelektrarne potrebovali tudi v bodoče, a bo potreben prehod tudi na nove vire.

Kot so sporočili iz DEM, je Bratuškova poudarila, da energija, proizvedena iz vode, ne bo zadostovala, zato bo potrebno izkoriščanje ostalih obnovljivih virov za proizvodnjo električne energije. “Potrebe po njej se v prihodnje namreč ne bodo zmanjševale, zato so naložbe v obnovljive vire nujne,” je dodala ministrica.

Po besedah generalnega direktorja HSE Matjaža Marovta je zagotavljanje zanesljive in varne oskrbe z električno energijo poslanstvo in nenehna skrb elektroenergetike, nenehna skrb pa mora biti tudi zagotavljanje zadostnih virov električne energije.

“Zgodba Mariborskega otoka, kjer je od ideje do začetka gradnje poteklo kar 30 let, nas uči, da delujemo v panogi, kjer so odločitve zahtevne in posledice vidne po več letih,” je poudaril Marovt.

Prvi mož DEM Andrej Tumpej pa je misli in načrte usmeril v prihodnost. Kot je spomnil, je slovenski del Drave energetsko v celoti izkoriščen, zato gradijo in načrtujejo več malih hidroelektrarn na njenih pritokih.

Vendar se tudi pri tem ne želijo ustaviti, saj se zavedajo zavez države glede proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov po eni strani in pričakovanj sodobne družbe po drugi strani. Tumpej zato verjame, da bodo prihodnji časi in odločitve vlade bolj naklonjene strategiji izkoriščanja še neizkoriščenega potenciala vode, vetra in sonca.

Mariborski otok je s prvim agregatom začel obratovati 5. septembra 1948 in je prva hidroelektrarna, ki je bila zgrajena v povojni Jugoslaviji. Drugi agregat je začel obratovati leta 1953, tretji pa leta 1960. V okviru tako imenovane prve faze prenove gornje dravskih elektrarn je bila med letoma 1994 in 2000 prenovljena tudi hidroelektrarna Mariborski otok, ki tako danes deluje z močjo na pragu 60 megavatov in letno proizvede približno 270 gigavatnih ur električne energije.

Formin je kot najmlajša od hidroelektrarn pod okriljem DEM s prvim agregatom začela obratovati 2. februarja 1978, drugi agregat pa je bil v omrežje priključen 27. oktobra istega leta. V času obratovanja je doživela nekaj delnih prenov ter med vsemi elektrarnami na slovenskem delu reke Drave utrpela tudi največ škode ob katastrofalnih poplavah leta 2012, a osnovna vitalna oprema je ostala do danes.

Najnižje ležeča hidroelektrarna na slovenskem delu Drave deluje z močjo 116 megavatov in letno proizvede približno 550 gigavatnih ur električne energije, s čimer je druga po količini proizvodnje med hidroelektrarnami DEM.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar