V času epidemije koronavirusa rast povpraševanja po IT-strokovnjakih

FOTO: Pixabay.com

Ob današnjem mednarodnem dnevu izobraževanja je karierno-zaposlitveni portal MojeDelo preveril, kako je novi koronavirus vplival na potrebe po zaposlenih v posameznih panogah. Izkazalo se je, da se je v času epidemije najbolj povečalo povpraševanje po delavcih z znanji s področja naravoslovja, predvsem informacijske tehnologije.

Medtem ko so na spletni strani MojeDelo lani našteli kar 62 odstotkov manj oglasov na področjih gostinstva, turizma in potovanj, pa na nekatera področja epidemija ni vplivala negativno.

Področje, ki najbolj kljubuje zaposlitvenim izzivom tudi v času epidemije, je naravoslovje ter z njim klasični tehnični poklici in znanstveni strokovnjaki, ki so v pomanjkanju že zadnjih nekaj let. V zelo velikem razmahu je področje informacijske tehnologije, so sporočili iz podjetja Styria digital marketplaces, ki upravlja portal MojeDelo.

Opaziti spremembo strukture kadrov

Je pa pri tem opaziti spremembo strukture kadrov. Zaradi avtomatizacije dela in računalništva v oblaku se namreč manjša potreba po profilih, kot so sistemski administratorji, strokovnjaki za IT-podporo, database administratorji, mrežni administratorji in podobno. Raste pa povpraševanje po profilih, kot so strokovnjaki za kibernetsko varnost, strokovnjaki za zagotavljanje kakovosti in razvijalci za različne digitalne storitve ter razvoj programske opreme.

Ukrepi v času epidemije so se na portalu MojeDelo odražali v velikem upadu zaposlitvenih oglasov na področju nepremičnin, osebnih storitev in varovanja ter trgovine. Ta področja bodo potrebovala svoj čas za ponovno okrepitev, vsekakor pa bo zaznan ponoven pozitiven trend rasti, ko se bodo vladni ukrepi spremenili in bo obratovanje znova mogoče v polni meri, ocenjujejo na portalu.

Hitre spremembe

Ne glede na zaposlitvene trende v času pred in med epidemijo ter po njej pa danes delovna mesta prinašajo hitre spremembe. Formalna izobrazba nedvomno ostaja zelo pomembna, vendar pa delodajalci iščejo pri kandidatih predvsem prilagodljivost in pripravljenost na osvajanje novih znanj. Od kandidatov se, predvsem na digitalnem področju, pričakuje vse več. Prav zato podjetja, ki želijo ostati konkurenčna, vlagajo v nenehna dodatna izobraževanja zaposlenih.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar