V mariborskem zdravstvenem domu prejeli prvih 500 naročenih odmerkov novega cepiva

Fotografija je simbolična. Vir: pixabay.com

Po državi se je včeraj začelo cepljenje proti covidu-19 s poživitvenimi odmerki novega cepiva podjetja Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in koronavirusni različici omikron. Prvih 500 naročenih odmerkov novega oz. prilagojenega cepiva proti covidu-19 za poživitveno cepljenje je včeraj prispelo v Zdravstveni dom (ZD) Maribor, je včeraj pojasnil direktor Jernej Završnik.

Danes so s prilagojenim cepivom cepili prvih 144 ljudi. Ob tem posameznike, ki želijo prejeti poživitveni odmerek, prosijo, naj se na cepljenje naročijo. Cepljenje poteka ob torkih, sredah in četrtkih.

Kot je pojasnil, so pričakovali večje zanimanje: “Res pa je, da bo nekaj ljudi verjetno počakalo s cepljenjem, ker je Evropska agencija za zdravila za uporabo odobrila tudi cepiva, ki temeljijo na originalni različici koronavirusa ter različici omikrona BA.4 in BA.5.” Cepivo, ki je danes prispelo v cepilne centre, pa ščiti pred originalno različico in različico omikrona BA.1, ki v Sloveniji ni več prevladujoča.

Ob tem Završnik poudarja pomen cepljenja, tudi v luči dolgotrajnih posledic covida-19. Prav tako zaščita posameznika po prebolelem covidu-19 pri različici omikron ne traja več eno leto, kot je veljalo ob začetku epidemije, pač pa manj kot pol leta.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar