Urgentni center: Pomoč varnostne službe, grožnje tudi s smrtjo

Obdobje epidemije je zaznamovalo marsikaj, tudi proces dela v Urgentnem centru s številnimi organizacijskimi spremembami in prilagajanji. Govorili smo s strokovno vodjo zdravstvene nege Urgentnega centra, Renata Mlakar, dipl. m. s. k., ki nam je povedala, da so bila potrebna številna prilagajanja in spremembe, s katerim lahko omogočijo obravnavo vseh pacientov, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo Urgentnega centra: “Tako pacientov potencialnih za okužbo s Covid 19, kot tudi vseh drugih na način, da lahko zagotavljamo prostorsko ločene obravnave pacientov.”

“Izmišljujemo si pozitivne paciente in lažemo”

“Vstopna točka, vprašalniki, ločevanje pacientov na bele, sive in rdeče, brisi da, brisi ne, zaščitna varovalna oprema, vse to je tako za nas, kot tudi za paciente nekaj novega,” pove in doda, da v veliki večini pacienti to sprejemajo z razumevanjem in so hvaležni. Ne manjka pa posameznikov, pacientov ali spremljevalcev, ki svoje nezadovoljstvo in bes zaradi naveličanosti in osebnih travm na račun omejitvenih ukrepov znašajo prav nad njimi, zdravstvenimi delavci, ki so, kot pove Mlakarjeva, “za vse krivi” in si po njihovem izmišljujejo pozitivne paciente in lažejo.

24 ur dnevno vse dni v tednu zaščita in pomoč varnostne službe

“S trajanjem ukrepov za omejitev epidemije se neželeni dogodki kot verbalni napadi in grožnje nad nami, zdravstvenimi delavci žal še stopnjujejo, največ na vstopni točki in triaži, pa tudi po telefonu,” pove.

Mlakarjeva pove, da 24 ur dnevno vse dni v tednu potrebujejo zaščito in pomoč varnostne službe, občasno tudi pomoč policije. “Besede poniževanja, ki smo jih deležni, težko izgovorim, ker bolijo: bedaki, nesposobneži, idioti, lažnivci, celo ubijalci, vse smo, samo ljudje, zdravstveni delavci, ki smo tu za paciente s poslanstvom, da pomagamo bolnim in poškodovanim nismo za tiste, ki stresajo svojo jezo tam, kjer so vrata 24 ur odprta za zdravstveno pomoč vsem, ki jo potrebujejo.”

Pred kratkim tudi grožnje, da se bodo vrnili in jih vse pobili

Opiše, da doživljajo strah, stres in ponižanja na delovnih mestih, tudi grožnjo, da se bodo vrnili in jih »pobili«, so pred kratkim doživeli. “Slika se hodnik urgence in objavljajo se slike z namenom prikazati, da nič ne delamo. Redko se zgodi, da je res skoraj prazen, a za stenami hodnika se isti trenutek trudimo za zdravje in življenja ljudi. Zaradi varnih obravnav, ki vključujejo tudi preprečevanje možnosti prenosa okužb, imamo urgenco razpršeno na več delovišč kot sicer, z različnimi dostopi za paciente.” Čakalnica po njenih besedah ni merilo števila pacientov v obravnavi na urgenci.

“Samo opravljamo svoje delo, svoje poslanstvo in še naprej ga bomo, ponosni na svoj poklic”

“In navsezadnje, zdravstveni delavci smo samo ljudje. Tudi mi in naše družine smo prizadeti in prikrajšani življenja zaradi ukrepov in omejitev za zajezitev epidemije in si tako kot vsi ostali državljani želimo čimprejšnjo vrnitev v življenje, ki ga radi živimo in ga pogrešamo. Res je, da nismo izgubili služb, kot številni drugi, ker je naš poklic pomagati bolnim in poškodovanim ljudem. Ampak nismo mi krivi, da se je zgodila epidemija. Samo opravljamo svoje delo, svoje poslanstvo in še naprej ga bomo, ponosni na svoj poklic,” še za lokalec.si pove Renata Mlakar.

Oddaj komentar