Upravni odbor Univerze v Mariboru o domnevno spornih pogodbah

Univerza v Mariboru

V medijih so se pojavile informacije, da naj bi kandidat za rektorja Zdravko Kačič v preteklosti podpisoval zakonsko vprašljive pogodbe. Tematiko so zadnji torek v maju obravnavali tudi na seji Upravnega odbora Univerze.

Kot poroča maribor24, se je ob javnem razkritju informacij, da naj bi nekdanji funkcionarji Univerze in nekdanji člani posameznih organov Univerze prejemali finančne nagrade, pojavil dvom o zakonitosti podpisovanja in izvrševanja pogodb za izplačevanje visokih honorarjev. Pogodbe naj bi Kačič podpisal v času, ko je opravljal funkcijo prorektorja za finance, pri čemer pa naj ne bi imel pooblastil tedanjega rektorja Univerze v Mariboru Danijela Rebolja.

Aktualni predsednik Upravnega odbora Gorazd Meško je za maribor24 pojasnil, da on trenutno ne prejema nobenega honorarja za opravljanje svoje funkcije, je pa seznanjen s tem, da naj bi se v preteklosti to dogajalo. Tudi zato so o tem razpravljali na zadnji seji Upravnega odbora, kjer naj bi se vnela precej burna debata. Naposled so predlagali sklep, po katerem naj bi vodstvo Univerze zaščitilo premoženje in interese Univerze v Mariboru, a ga niso sprejeli.

Objektivnost pred prijateljstvom?
Kot poroča maribor24, naj bi se pred glasovanjem o sklepu Upravnega odbora s seje umaknila Sabina Cebek, predstavnica strokovnih delavcev Univerze. Izločila naj bi se iz dveh razlogov: ker prihaja z iste fakultete kot Kačič, torej Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), pa tudi zato, ker naj bi bila s Kačičem dobra prijatelja. Prav tako naj bi se s seje odstranil Jure Pirc, ki v Upravnem odboru predstavlja študente (četudi sam obiskuje mariborsko Pravno fakulteto). Zaradi njune izločitve pa Upravni odbor ni mogel sprejeti sklepa, saj je bilo na seji v danem trenutku prisotnih premalo članov, zaradi česar so bili nesklepčni.

Oddaj komentar