Univerza v Mariboru: Dolg bo poravnan, Statut gre naprej

Seja senata UM

Člani senata Univerze v Mariboru so danes z absolutno večino sprejeli spremembe Statuta, kot jih je predlagal rektor univerze Igor Tičar. V zraku je ocena ustavnosti.

Na današnji seji Senata Univerze v Mariboru, so govorili o dveh pomembnih točkah. Kot prvo so obravnavali milijonski dolg mariborske univerze do zaposlenih. Skupni znesek dolga znaša dobre 4 milijone evrov, približno 300 tisoč evrov pa znašajo obresti. Kot je na današnji seji senata univerze povedal prorektor Žan Jan Oplotnik, bodo ta denar dobili iz notranjih prerazporeditev. Denar bodo “prispevale” tudi Fakultete,  “popravljene” plače pa bodo zaposleni dobili nakazane junija.

Statut gre naprej

Druga pomembna točka današnje seje pa je bil Statut. Glavni tajnik Univerze v Mariboru Mladen Kraljič je uvodoma pojasnil, da so prejeli negativna mnenja vseh sindikatov (VSS in SVIZ), v katerih so izpostavljali zelo podobne argumente:

  • prehitre roke in izbran čas, v katerem so morali podati svoje pripombe na predlagane spremembe Statuta
  • določbe, ki se tičejo pristojnosti odločanja o delovnem razmerju rektorja: “Sindikati argumentirajo, da se krši zakon o delovnem razmerju, vendar smo mnenja, da je to odločanje prepuščeno Statutu,” je pojasnil Kraljič.
Seja Senata Univerze v Mariboru.

Predsednica Visokošolskega sindikata Slovenije na mariborski univerzi Marija Javornik Krečič, je odgovorila: “Vztrajamo na svojem stališču, zato smo podali negativno mnenje. To je umetno ustvarjen problem, ki ga na drugih univerzah ni.” Rektor Igor Tičar je na o predlaganih spremembah zatrdil, da je vse predlagal sam ali pa, da so predlogi nastali pod njegovim soglasjem. Primerjava z ureditvijo na drugih univerzah ga ni zanimala. Navkljub očitkom, da spreminjanje Statuta spet spominja na že viden način spreminjanja dokumentov in postopkov z željo koncentriranja moči v točno določene roke, je bil Tičar jasen: “Univerza sama avtonomno odloča o svojem življenju. S tem aktom smo jasno povedali kakšna so pravila igre”. Člani senata so z 28 glasovi za in enim proti potrdili “popravljen” Statut, kar je Tičar osebno označil kot dobro za ustanovo. Isto besedilo temeljnega dokumenta Univerze bodo sedaj obravnavali še na Upravnem odboru. Odločitev naj bi bi znana ta četrtek.

Podrobnosti v oddaji Občinski informator (jutri, 24.5. ob 18.30) na BK TV.

2 KOMENTARJEV

Oddaj komentar