Ulični festival lokalne hrane bo oživel Cafovo ulico

FOTO: Pixabay.com

Pomemben del projekta Urbana zemljina za hrano predstavlja vzpostavljanje urbanih mestnih vrtov in dvig ravni samooskrbe, prav tako pa zavedanje o pomembnosti lokalno pridelane hrane. Zato bo inštitut Wcycle v petek, 4. septembra 2020, med 10. in 20. uro na Cafovi ulici v Mariboru okušali vrhunsko kulinariko, jedi, pripravljene izključno iz lokalno pridelane hrane in proizvodov.
Ulični festival lokalne hrane bo povezal pridelovalce lokalne hrane in ljubitelje kulinarike, degustacijsko pa bodo lahko kuhali tudi obiskovalci sami. V okviru festivala bodo med 13. in 16. uro študenti Visoke šole za gostinstvo in turizem pripravljali tradicionalni jabolčni zavitek, cmočke z marcipanom iz bučnih semen in ajdov krapec, prijavljeni na brezplačne delavnice pa bodo lahko spremljali nastajanje teh jedi in se poučili o majhnih skrivnostih, ki naredijo jed vrhunsko. Zainteresirani se lahko na degustacijsko kuhanje prijavijo z izpolnjeno prijavnico, ki jo najdejo na spletnem naslovu. Prijave zbiramo do zapolnitve prostih mest, najkasneje do 1. septembra 2020.

S cilji projekta Urbana zemljina za hrano povezujemo tudi razvoj gastronomskega turizma v naši regiji,” so sporočili organizatorji.

Evropski poslanec Franc Bogovič, župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, županja Občine Kungota Tamara Šnofl, župan Občine Pesnica Gregor Žmak in predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem v Obrtni zbornici Slovenije Blaž Cvar se nam bodo na strokovni razpravi, ki bo potekala v predavalnici Visoke šole za gostinstvo in turizem, pridružili ob 11. uri. Osrednja tema pogovora bo Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021 – degustacija lokalnih okusov. V popoldanskih urah so udeležbo na Uličnem festivalu lokalne hrane potrdili tudi z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano – pridružil bo vodja skupine Gastronomska regija Slovenija 2021 Marjan Cukrov.

Ob vstopu na Ulični festival lokalne hrane bodo obiskovalci po simbolični ceni kupili kupone, s katerimi bodo nato plačevali pripravljeno hrano in pijačo. Izkupiček bomo namenili Zvezi prijateljev mladine Maribor za izobraževanje otrok iz socialno ogroženih družin,” so še dodali.

V projekt Urbana zemljina za hrano je vključenih osem partnerjev: Mestna občina Maribor, komunalno podjetje Snaga, Zavod za gradbeništvo, E-zavod, Zavod za inovativnost in podjetništvo, Deltaplan, društvo Aktiviraj se in Wcycle inštitut, ki od leta 2017 pod okriljem evropske iniciative Urban Innovative Action gradijo na uporabi mestnih odpadkov kot virov za proizvodnjo takšnih zemljin, da se poveča lokalna prehrambena samozadostnost in zmanjša ogljični odtis.

Oddaj komentar