Tičar ne želi podeliti dekanstva Kračunu

Igor Tičar, nekdanji rektor Univerze v Mariboru.

Kljub temu, da je rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar v letošnjem letu izpolnil pogoje za upokojitev in bi glede na zakonodajo moral biti v pokoju, si je izboril podaljšanje. Zdaj pa se je v podobni situaciji znašel Davorin Kračun, ki čaka na podelitev dekanstva na EPF, vendar mu ga rektor noče odobriti.

Kot smo uspeli izvedeti, rektor mariborske univerze ne želi podeliti mandata dekanstva Davorinu Kračunu na Ekonomsko poslovni fakulteti. Ali gre za strah pred kršitvijo zakonodaje?
Zaradi zakonodaje Kračun namreč spada med tiste, ki imajo več kot 40 let delovne dobe in bi se morali upokojiti, vendar zakonodaja dopušča izjeme. Med drugim tudi takšne kot je rektorjeva, zaradi tega je nerazumljivo zakaj rektor že vse od poletja prelaga odločitev o podelitvi dekanstva.

Pred časom smo se pogovarjali tudi z Davorinom Kračunom, ki pravi, da razume rektorja, da je previden in da se boji. »Zakonodaja je nekoliko ohlapna, zato se je rektor odločil odgovore poiskati na ministrstvu za javno upravo, ki je odločitev prepustilo njemu in tako mora prevzeti odgovornost. Tudi sam sem prebral zakonodajo in v mojem primeru v letu 2016 ni nobene ovire, da mi ne bi mogel podaljšati delovnega razmerja,« je bil jasen Kračun. S tem ko rektor ne podeli mandata Kračunu, krši statut univerze, ki določa, da rektor imenuje dekana na osnovi predloga senata fakultete. Rektor lahko podelitev mandata zavrne le v primeru, če bi večino v akademskem zboru dobil nekdo drug, ne pa tisti, ki ga predlaga senat fakultete. V Kračunovem primeru se to ujema, tako da bi Tičar mandat lahko brez premišljevanja podelil.

Ekonomsko poslovna fakulteta Maribor
Ekonomsko poslovna fakulteta Maribor

Tičar se je za tolmačenje zakona odločil odgovore poiskati tudi v Državnem zboru RS. Kdaj bo dobil odgovore oziroma kdaj bodo o tej temi v parlamentu razglabljali še ni znano. Odločitev o podelitvi mandata Kračunu je tako v celoti na rektorju mariborske univerze, ki se o tej temi odloča že vse od 24. junija, ko je senat fakultete (EPF) Kračuna tudi z večino glasov izvolil.

Je pa zakonsko Kračunov položaj močnejši, kot je bil Tičarjev, zato ker je ZUJF Kračuna gnal v upokojitev, ta zakon pa več ne velja. Zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela za leto 2016 (ZUPPJS16), ki velja letos, pa v Kračunovem primeru ne omejuje podaljšanja zaposlitve, takšno mnenje pa je zapisalo tudi ministrstvo za javno upravo, prvič že januarja. Na osnovi te informacije je Kračun tudi kandidiral za dekana EPF.

Kako se bo rektor odločil bo tako znano v kratkem. Bo pa to odločitev verjetno moral sprejeti še letos, saj aktualni zakon velja le do 31. 12.2016. S 1.1.2017 namreč začne veljati nova zakonodaja, za katero pa še ni znano ali bo obravnavala tudi podaljševanje upokojitev.

Vprašanja o tem, zakaj ne podeli dekanstva Kračunu, smo poslali tudi na rektorat UM, pojasnila pa iskali tudi na ministrstvi za delo, šolstvo in javno upravo. Odgovore še čakamo.

Oddaj komentar