Te dni po Mariboru “Skuštrane in bradati”

Foto: Rok Zorc

Sinoči se je uradno pričel 2. festival enakosti na mariborski glasbeni sceni – Skuštrane in bradati 2018 – glasbeni festival, ki v ospredje postavlja ženske izvajalke. Festival je posledica dejstva, “da je na mariborski bogati glasbeni sceni, ki vključuje okoli 100 glasbenih skupin in solo glasbenikov, izrazito manjša prisotnost glasbenic naspram glasbenikom“, so zapisali organizatorji.

Mariborski akterji na glasbeni sceni ocenjujejo, da je med glasbenimi mariborskimi ustvarjalci manj kot tretjina žensk. “Manj kot 30% “muzičark” in več kot 70% “muzičarov”,” so zapisali predstavniki KUD Coda. Z 2. festivalom enakosti uporniško nadaljujejo s poslanstvom spodbujanja žensk – glasbenic – k večjem vključevanju v glasbo in spodbujanja moških – glasbenikov – k bolj aktivnemu pristopu na tem področju. Skuštrane in bradati v tej luči odražajo “umetniški intelekt mesta in simbolizira ključen moment pri dolgoročni redefiniciji umetniške identitete herojskega mesta Maribor, z uporabo družbenega angažmaja glasbenic, glasbenikov in poslušalstva,” so zapisali organizatorji.

Glasba je univerzalen jezik
Organizatorji (in nenazadnje glasbeniki, ki nastopajo v sklopu programa tega festivala) s pomočjo glasbe, ki je univerzalen jezik, sprožajo razmislek na temo enakopravnosti. “Glasba ne pozna spola. To je poanta,” pravi Martin Počkar, član glasbene zasedbe Leonart in poslovni direktor KUD Coda. “Rabimo zrele ženske na odrih Maribora,” pa dodaja Monika M., članica glasbenih zasedb LASYE in Groovocado.

Festival lahko spremljate na več mariborskih prizoriščih:
– MC Pekarna, 8. september 2018 (koncertni program)
– Vetrinjski dvor, 9. do 15. september 2018 (koncertni program, performansi, lutkovna predstava)
– Mariborski Mestni park, poletje 2018 (piknik podkasti)
– GT22, 16. in 17. september 2018 (filmski pogovori in projekcije)
– Hiša mladih (Mestni mladinski svet Maribor), 18. in 19. september 2018 (delavnici, okrogla miza)
– Dvorana Gustaf Pekarna, 20. september 2018 (koncertni program)
– KMŠ Pisarna, 21. september 2018 (koncertni program)
– Mariborski Stari most, 4. do 30. september 2018 (razstava fotografij)
– Vid na oko, 10. do 30. september 2018 (virtualni razstavni projekt)
– Mariborski trgi in ulice, september 2018 (mestne intervencije)

Oddaj komentar