Svetovno branje ukrajinske literature tudi v Lutkovnem gledališču Maribor

FOTO: Lutkovno gledališče Maribor

V sredo, 7. septembra 2022, bo na pobudo Berlinskega mednarodnega literarnega festivala (ilb) potekalo svetovno branje ukrajinske literature. Mariborsko lutkovno gledališče se mednarodni akciji pridružuje s predstavo Gluha republika.

Gluha republika Ilye Kaminskega, avtorja ukrajinskega rodu, je pesnitev o diktaturi, uporu in poziciji človeka v svetu, in sicer skozi zgodbo gluhega dečka, ki postane žrtev represije in simbol upora.

Je pripoved o mestu, ki ga zasedejo tuji vojaki, meščani pa se jim uprejo z gluhostjo, ki je prispodoba za stanje v družbi, ki v napačni komunikaciji in konfliktih vendarle upa na mir … in ne na tišino. Večplastnost zgodbe, ki se razkriva v pesnitvi, je pretresljiva … V sebi nosi ljubezensko zgodbo, elegijo in nujno prošnjo za mir in nas sooča z grozotami našega časa in z našim kolektivnim molkom pred njimi.

Besedilo Gluha republika je za uprizoritev prevedel Zdravko Duša in nedavno je prevod izšel tudi knjižni obliki pri založbi eBesede. V sredo bo po predstavi uradna predstavitev knjige. Izkupiček od prodaje tega dne bo namenjen ukrajinskim beguncem.

Predstava Gluha republika je nastala v režiji Andreja Jusa, z vizualno podobo – lutk, scene in kostumov Barbare Stupica; avtorja glasbe za predstavo sta Polona Janežič in Jure Ivanušič, igrata Jure Ivanušič in Metka Jurc.

Predstavo priporočajo tudi na platformi Zlata paličica; strokovna komisija (Arhar, Peštaj, Gaberščik) je o predstavi zapisala: » Izostreno občutljivost izhodiščih pesmi, stkanih v pripoved o življenju nekega mesta med vojno, uprizoritev prelije v tankočutno grajen uprizoritveni kontekst kabarejske forme, pripovedi in animacije ter sugestivno vizualno zasnovo prostora in lutk. Odrska pesnitev zazveni v otipljivi, čutni atmosferi in intimni zavezanosti ter s samosvojo melodijo bivanjske polnosti in prozaične ekspresije ostro zareže v naš svet. Gluha republika je poetična uprizoritev o načinih preživetja in upora, kjer se konkretne usode posameznikov in skupnosti odpirajo večplastnemu doživljanju in širši refleksiji bivanjskih vprašanj.«

Vljudno vabljeni na predstavo Gluha republika v sredo, 7. septembra 2022, ob 20. uri. Ponovitvi predstave bosta še v nedeljo 11. septembra, ob 18. in 20. uri.

V septembru pa Lutkovno gledališče Maribor vabi še na eno odlično predstavo za mladino in odrasle. V sodelovanju s festivalom Lutke so v goste povabili odlično kanadsko skupino La Fille du Laitier, ki s svojo najnovejšo stvaritvijo Macbeth Muet navdušuje na referenčnih lutkovnih festivalih po Evropi. V Mariboru bodo 20. in 21. septembra 2022.

Vstopnice so na voljo na spletu ali pri blagajni lutkovnega gledališča Maribor.

Cena vstopnice je 10 eur.

Več o predstavi lahko preberete tukaj:

https://www.lg-mb.si/predstave/gluha-republika/

Oddaj komentar