Arsenovič o Čarobnem decembru 2019: “Vse sem že povedal.” Znanega pa ni nič.

Čarobni december 2017, foto: M. Pigac

15 dni pred planiranim začetkom prireditev Čarobnega decembra na osrednjem prizorišču, Trgu Leona Štuklja v Mariboru, javnosti nista znana niti program niti vsebina Čarobnega decembra na Trgu Leona Štuklja. Nekaj mesecev bi morali že tržiti to vsebino in privabljati turiste, mariborski župan Saša Arsenovič pa danes pravi, da ni nič zamujenega. Pravi, da je vse že povedal in noče govoriti o propadlem razpisu in povabilu k oddaji ponudbe za program in produkcijo v okviru prireditev Čarobni december 2019 in silvestrovanja na prostem v Mariboru na Trgu Leona Štuklja zgolj petim organizatorjem, ko bi vendarle morali na MO Maribor za to narediti javno naročilo in veliko prej kot zdaj.

Župan MO Maribor Saša Arsenovič je začel svoj današnji uvodni nagovor o Čarobnem decembru s stavkom: “Ker je spet nekaj slabe energije okoli veselja v mestu, kot je bilo v času Festivala Lent, ki je, mislim, da je bil kljub vsemu dober letos, prav tako bo tudi Čarobni december dober. Mestna občina si prizadeva na vseh teh projektih delati čim bolj gospodarno, se pravi s čim manj lastnih vložkov, ki so bolj namenjeni prej omenjeni infrastrukturi in drugim vsebinam v mestu.”. Arsenovič je danes razložil , da so nakupili dodatno osvetljavo in hišice za Čarobni december ter dodal, da “bistvo čarobnega decembra ni v tem. In da se ne meri po kvaliteti in stroškov in glasnosti nastopajočih bendov.” Rekel je, da želi, da se čarobnost decembra razprši v vse dela mesta in dodal: “Pri tem moram še nekaj povedat, da Mestna občina v sedanji sestavi ni ničesar zamudila, da dela s polno paro, zelo odgovorno in ne amatersko, ne moremo pa mi v desetih mesecih popravit vsega, kar ni bilo narejeno.” Njegova izjava je v posnetku:

Pa vendar na novinarska vprašanja v zvezi s pripravo Čarobnega decembra, predvsem pa razpisa in povabila k oddaji ponudbe za program in produkcijo v okviru prireditev Čarobni december 2019 in silvestrovanja na prostem v Mariboru na Trgu Leona Štuklja sodelovanju zgolj petim organizatorjem, ki bi moralo biti objavljeno kot javno naročilo, ni hotel odgovarjati, češ da je že vse povedal.

Izbrano podjetje Damn je imelo v lanskem letu vsega skupaj slabih 80.000 evrov prometa

Vse do danes in tudi na novinarski konferenci nismo prišli do pojasnila, na podlagi česa je bilo podjetje Damn eno izmed treh podjetij, ki jim je bilo poslano povabilo. Sam pogled v javno dostopne podatke pa razkriva, da je imelo podjetje v celotnem lanskem letu slabih 80.000 evrov prometa, sedaj pa so bili izbrani za producenta v vrednosti cca. 68.000 evrov. Vse večja so namigovanja, da naj bi bilo podjetje izbrano na podlagi dobrih odnosov z moderatorjem radia Center Timom Koresom Korijem, sinom Neve Pipan iz Mestne občine Maribor, ki je vodila postopek za program Čarobnega decembra in povabilo k oddaji ponudbe, ne nazadnje podjetje Damn z zgoraj navedenim storitveno sodeluje.

Povabilo za 68.000 evrov naj bi želela Mestna občina Maribor z drobljenjem legalizirati

Prav tako nam vse do danes MO Maribor ni pojasnila, kako bo lahko zakonsko upravičila podelitev 68.000 evrov podjetju na podlagi povabila in nerazumno kratkega časa in zakaj se ni izvedel razpis oz. javno naročilo. Po naših podatkih naj bi se občina izognila plačilu 68.000 evrov podjetju Damn na način, da bi sklepala pogodbe neposredno z izvajalci, ki jih je podjetje Damn predlagalo. Seveda pa to ni bila stvar povabila k oddaji ponudbe.  Vsekakor pa bi bilo danes prav, da bi nam z MO Maribor na to odgovorili, tako da bi lahko potekal Čarobni december v Mariboru brez grenkega priokusa in bi se lahko vsi veselili decembrskih dogodkov brez dvomov o netransparentnem trošenju denarja.

Arsenovič odgovoril le na dve vprašanji

Arsenovič je danes priznal, da bi se lahko vsega skupaj lotili že prej, obenem pa pripomnil, da bi se lahko lotili tudi kasneje. Kot da se ne bi zavedal, da je treba vsebino in program na osrednjem prizorišču Čarobnega decembra vedeti nekaj mesecev prej, da bi ga lahko mesto Maribor in Zavod za turizem Maribor – Pohorje pravočasno lahko tržila. Razen dveh vprašanj v zvezi s Čarobnim decembrom nismo smeli vprašati, češ, da je vse povedano in da je bilo vse narejeno transparentno ter da bodo predstavili Čarobni december naslednji teden, tik pred njegovim začetkom. Njegov odgovor je v posnetku:

Res je, december je pred vrati, Mariborčani pa še ne vedo, katere prireditve se bodo od 29. novembra naprej zvrstile na Trgu Leona Štuklja. Javnosti tako rekoč ni znano ničesar, prireditve se ne tržijo, niti ne predstavljajo turistom iz Slovenije in tujine, vsebina ni znana. Župan pa pravi, da je za vse še čas. Čudi nas, kako to, da meni, da vodstvo MO Maribor ni ničesar zamudilo pri pripravi Čarobnega decembra, ko pa je vendarle prvi razpis za iskanje organizatorja objavila šele oktobra, ko pa je ta padel v vodo, pa je 30. oktobra, tik pred prazniki poslala na povabilo k oddaji ponudbe za program in produkcijo v okviru prireditev Čarobni december 2019 in silvestrovanja na prostem v Mariboru na Trgu Leona Štuklja petim izbranim podjetjem brez točno določenih kriterijev. Praksa tistih, ki so se prejšnja leta ukvarjali s pripravo Čarobnega decembra, je namreč pokazala, da je treba razpise objaviti že junija, tako da je dovolj časa za pripravo strategije Čarobnega decembra in ne nazadnje tudi njegovega trženja v Sloveniji in tujini. Na vprašanje, zakaj so se lotili tako pozno priprav za Čarobni december na osrednjem prizorišču, torej Trgu Leona Štuklja tako pozno, pa Arsenovič odgovarja tako: “Zato, ker smo imeli najprej plan A, h kateremu bomo težili v prihodnjih letih. Ker se ta plan ni uresničil, smo imeli na zalogi še plan B. Če se tudi ta ne bi uresničil, smo imeli na zalogi še plan C in D.” Kar ravno ni odgovor na vprašanje, zakaj niso začeli že prej, ampak šele sredi oktobra s prvim, zdaj že propadlim razpisom. Omenil pa je, da so danes podpisane pogodbe s producentom Damn in za drsališče s podjetjem Kota. Ob tem pa meni, da je tudi to narejeno pravočasno.

Več nismo izvedeli, ker župan ni hotel več odgovarjati, predstavnik odnosov z javnostmi pa tako rekoč prepovedal vprašanja o Čarobnem decembru, češ da bodo odgovarjali pisno in da bo šele v naslednjem tednu novinarska konferenca o tem.

Oddaj komentar