Študenti častili pol litra

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) je tudi letos organizirala tradicionalno študentsko krvodajalsko akcijo “Častim 1/5 litra”, ki vzporedno poteka po vsej Sloveniji. Mariborski študentje so kri darovali v dveh tradicionalnih terminih, na ŠTUK-u in v UKC Maribor. V dveh dneh je kri darovalo kar 245 študentov, veliko število se jih je vpisovalo tudi v register darovanja organov in krvotvornih matičnih celic.

V vseslovenski krvodajalski akciji, ki so jo organizirali ŠOUM v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa Maribor in UKC Maribor, tokrat poteka celotni mesec april. Število krvodajalcev se vidno povečuje in vsakič presega 1.000 darovalcev. Vsak študent krvodajalec po odvzemu krvi prejme malico in simbolično darilo, ki ga podarjata ŠOUM in Lekarne Maribor. Tudi letos je vzporedno potekal vpis v bazo darovalcev krvotvornih matičnih celic »Slovenija Donor«, ki ga vodi Društvo študentov medicine Maribor »Epruvetka«. Prvič je v Mariboru potekal tudi vpis v bazo darovalcev organov, ki poteka pod okriljem Slovenija – transplant (Zavod RS za presaditve organov in tkiv).

Častim pol litra Štuk 2016; FOTO: arhiva lokalec.si
Častim pol litra Štuk 2016; FOTO: arhiva lokalec.si

V dveh dneh krvodajalske akcije v Mariboru je kri darovalo 245 študentov, od tega 153 v ponedeljek na Štuku in 92 v torek na Centru za transfuzijsko medicino (UKC Maribor). V bazo darovalcev krvotvornih matičnih celic (kostnega mozga) se je vpisalo 68 študentov, v bazo darovanja organov pa 39 študentov.

V Mariboru je akcijo organizirala ŠOUM, v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa Maribor in UKC Maribor.

Oddaj komentar