Spremenjen režim testiranja na okužbo s koronavirusom

Vir: Pixabay.com

Ob napovedi spremenjenega režima testiranja na okužbo z novim koronavirusom strokovnjaki pojasnjujejo, da to ne spremenilo samega poteka epidemije, bo pa nekoliko razbremenilo laboratorije. Bolnišnične kapacitete se medtem polnijo z bolniki s covidom-19, širjenje okužb pa težave povzroča tudi v nekaterih domovih za starejše.

Infektologinja s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Mateja Logar je na vladni novinarski konferenci komentirala namero, da se ne bo več testiralo vseh, ki kažejo znake bolezni, pač pa le tiste s hujšim potekom, zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše. Kot je dejala, samo število testov na potek epidemije nima posebnega vpliva, čeprav je pomembno, da se ve, kdo je okužen.

A glede na veliko pojavnost bolezni v populaciji je zelo verjetno, da nekdo, ki kašlja, ima vročino, poleg tega pa še izgubi okus in vonj, preboleva covid-19. Z manj testiranj se bo tudi zmanjšalo število potrjeno okuženih, se pa hkrati lahko tudi spremeni način spremljanja bolezni in se v sistem sporoča tudi bolnike, ki imajo klinično potrjeno okužbo, ne pa tudi laboratorijsko, je dodala.

Svetovalna skupina je zdravnikom že poslala priporočila glede novih smernic testiranja, je po poročanju spletnega portala 24 ur povedala vodja svetovalne skupine Bojana Beović. S spremembami bi, kot je dejala, dnevno število zmanjšali s 6000 do 7000 testov, kolikor jih opravijo zdaj, na 4000 do 5000 testov.

Na vprašanje, kaj napovedana sprememba pri testiranju pomeni za sproščanje ukrepov, saj je bila pojavnost okužb tudi eden od kriterijev, je vladni govorec za covid-19 Kacin pojasnil, da vlada vsak dan sproti ocenjuje in s pomočjo matematičnih modelov spremlja, kako bodo stvari tekle v nadaljevanju epidemije.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar