Sprejeli rebalans proračuna s poroštvom za nakup smučarske opreme

Mariborski mestni svetniki so na današnji izredni seji kljub številnim pomislekom podprli rebalans letošnjega občinskega proračuna, s čimer se ta znižuje od obstoječega za 5,8 milijona evrov. Dokument je bil sprejet s podajo poroštva javnemu podjetju Marprom za najem posojila za nakup opreme za urejanje smučišč na Mariborskem Pohorju.

Rebalans proračuna je po besedah vršilca dolžnosti direktorja mestne uprave Simona Štrancarja nujen zaradi potrebne višje subvencije za javni potniški promet, kar je posledica uvedbe dodatnih avtobusnih prevozov in višjih stroškov občinskega prevoznika Marprom zaradi nakupa novih avtobusov. “Nujno je odpraviti to razliko, da lahko javna služba do konca leta normalno deluje,” je opozoril.

Rebalans je bilo potrebno pripraviti tudi zaradi nujnega nakupa opreme za urejanje smučišč, kar se ocenjuje na 700.000 evrov. Po besedah Štrancarja je Marprom, ki zadnji dve leti po stečaju Športnega centra Pohorje upravlja z Mariborskim Pohorjem, že začel postopek nabave nujne opreme za zagotovitev letošnje smučarske sezone, dokončno pa bo pogodbo lahko podpisal šele po pritrditvi mestnega sveta.

Mestni svetniki so po dolgotrajni razpravi s 14 glasovi od skupno 45 članov mestnega sveta soglašali s podajo poroštva Marpromu za najem posojila v ta namen. Kupljena oprema bo v lasti Marproma, čeprav naj bi občina v začetku prihodnjega leta objavila razpis za dolgoročnega koncesionarja za žičnice in smučišča na Mariborskem Pohorju.

Prav dejstvo, da je Marprom že izbral opremo in naj bi jo potem, če bo izbran drug koncesionar, prodal občini, je najbolj zmotilo mestne svetnike. “Če je Marprom to že nabavil, ne potrebujemo rebalansa,” je poudaril predstavnik SMC Andrej Špenga.

Do rebalansa je bil kritičen tudi zaradi zamud pri dodeljevanju spodbud socialnim in start up podjetjem, mestna svetnica SD Mateja Dover Emeršič zaradi nadaljnjega krčenja sredstev za vlaganja v šole in vrtce, Vladimira Cokoja iz SDS pa zaradi pomanjkljive dokumentacije.

V Listi za pravičnost in razvoj (LPR) so bili ogorčeni, da se še naprej zvišujejo sredstva za službena potovanja in druge dodatke zaposlenim na občini. Vodja Liste župana Andreja Fištravca Saša Pelko pa je po drugi strani opozoril na višanje sredstev za institucionalno varstvo starejših. “Na socialnem delu je proračun ostal nespremenjen, zato ga bom podprl,” je dodal samostojni svetnik Metod Dolinšek.

izredna seja mom (3)

Številne mestne svetnike je zmotilo, da se rebalans sprejema šele novembra. “Lažje bi odločali, če bi nam ga dali na mizo vsaj mesec dni prej,” je dejal predstavnik DeSUS Valter Drozg. Zadovoljen je sicer, da na področju sociale in zdravstva ne prihaja do sprememb, za ostale izpadle investicije pa je zahteval, da se popravijo v proračunu za prihodnje leto.

Prvo branje slednjega bo po napovedih Štrancarja decembra. Takrat naj bi tudi že sprejemali proračun za dve leti, da bi se tako izognili težavam, s katerimi so se doslej soočali pri enoletnih proračunih. Kakšna bo podpora, je sicer težko reči. Rebalans je danes podprlo le 12 mestnih svetnikov, devet jih je bilo proti, ostali so se vzdržali ali bili odsotni. To je še slabša podpora mestnim financam kot aprila, ko je proračun podprlo 26 od skupno 45 članov mestnega sveta.

Mestni svetnik SMC Damir Orehovec je današnjo sejo izkoristil tudi za opozorilo na dejstvo, da Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) prodaja delež v mariborskem komunalnem podjetju Nigrad. Občina je po besedah Štrancarja prosila DUTB za odlog prodaje in na odgovore še čaka. “Ne bomo dovolili, da ta delež pride v zasebno last,” je poudaril župan Andrej Fištravec.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar