Splošne knjižnice po Sloveniji odprle vrata, način izposoje knjig pa je drugačen od ustaljenega

Po Sloveniji pa se v teh dneh odpirajo splošne knjižnice. Tudi Mariborska knjižnica s svojimi enotami je ena izmed njih. Bralci lahko vrnejo izposojene knjige in si sposodijo druge po vnaprej dogovorjenih terminih. Knjige se v tem tednu vrača kar pri vhodu enot, brskanja po knjižnih policah pa zaenkrat ni. Na bibliobus, ki bo vozil po ustaljeni trasi, pa je zaenkrat možno le vrniti gradivo.

Na drugačen način naročevanja in izbiranja ter oddajanja in sprejemanja knjig in drugega gradiva se v teh dneh bralci knjižnic še navajajo. Pozorni pa morajo biti tudi na obratovalni čas knjižnic, saj so ga ponekod prilagodili. Knjig se bralci ne morejo izposojati tako, da bi šli kadarkoli v knjižnico in se zapodili med knjižne police, ampak morajo poklicati v knjižnico in se s knjižničarji dogovoriti, kdaj bodo prišli po knjige.

Gradivo lahko vrnejo v času, ko knjižnica dela. V naslednjem tednu pa bodo še sprostili način dela. Bralci bodo lahko že pri pultu naročili gradivo. Do nadaljnjega so še onemogočene prireditve v knjižnici.

Že marca pa so podaljšali rok izposoje knjig. Te se lahko zdaj normalno vrne, pri zamudninah, ki znašajo več kot 15 evrov, pa velja, da jih morajo pred novo izposojo poravnati.

Glede na razmere, ki obvladujejo delovanje knjižnic, pa se bodo še sproti odločali, kako sprostiti in normalizirati delovanje na ustaljen način.

Oddaj komentar