Soroptimist klub Maribor pripravlja ob svoji 30-letnici dobrodelni koncert za otroke, ki se soočajo s smrtjo v družini

Soroptimist klub Maribor pripravlja v petek, 14. aprila 2023, dobrodelni koncert v dvorani Union v Mariboru, na katerem bodo nastopili uveljavljeni glasbeniki, ki so jim prav preko tega kluba pomagali na začetku njihove poti.

Nastopili bodo: Nejc Kamplet in Adam Kamplet na klavirju, Dorotea Senica s flavto in Eva Šulić z violino. Dirigentka Simfoničnemu orkestru Slovenskega narodnega gledališča na slavnostnem humanitarnem koncertu bo Živa Ploj Peršuh. “Poznamo jo ne samo kot izvrstno dirigentko, ampak tudi kot mlado damo z velikim srcem, saj je s soprogom Tomom Peršuhom v lanskem letu organizirala evakuacijo številnih mladoletnih glasbenikov in njihovih mater ter še mlajših bratov in sester iz Ukrajine ob začetku vojne na to deželo. Orkester bo tudi tokrat sodeloval brezplačno, kar je velik prispevek SNG v Mariboru,” pravijo v Soroptimist klubu Maribor.

Častno pokroviteljstvo predsednice države

“Častno pokroviteljstvo nad dobrodelnim koncertom je prevzela predsednica RS Nataša Pirc Musar, ki nam je s tem izkazala podporo pri našemu udejstvovanju. To pomeni, da spodbuja naše ideje in se zavzema za vsebine, s katerimi se ukvarjamo,” še pravijo soroptimistke iz Maribora in dodajajo: “Župana Mestne občine Maribor Saša Arsenoviča smo zaprosile za nagovor ob pričetku koncerta , saj verjamemo, da smo v 30 letih delovanja, predvsem na območju Mestne občine Maribor, prispevale k blaženju stisk žensk, starejših, otrok s posebnimi potrebami in drugih, ki so pomoč potrebovali.”

Tokrat za otroke, ki se soočajo s smrtjo v družini

Dobrodelni koncert, ki bo torej v petek, 14. aprila, s pričetkom ob 19.30 v dvorani Union, so poimenovale “Za nasmeh”, saj je celoten izkupiček namenjen za Tabor Levjesrčnih, v izvedbi in organizaciji Hospica v Mariboru. Tabor se vsako leto izvede na Pohorju v Domu Miloša Zidanška in je namenjen otrokom, ki se soočajo s smrtjo v družini in jim tako pomagajo, ob podpori strokovnjakov, prebroditi to težko obdobje.

Trije dogodki za 30-letnico kluba

30-letnico delovanja kluba pa bodo pravzaprav praznovali tri dni. Najprej z dobrodelnim koncertom v petek 14. aprila, nato ša še naslednji dan, 15. aprila s Slavnostno akademijo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, v nedeljo, 16. aprila, pa še z ogledom Kulturne četrti Minoriti.

Soroptimist klub Maribor izhaja iz mednarodnega združenja

Soroptimist International je mednarodno združenje poklicno uspešnih in družbeno aktivnih žensk, ki delujejo preko projektov za izboljšanje človekovih pravic ter položaja otrok in žensk. V klubih po vsem svetu je združenih več kot 100.000 žensk v 130 državah. Združenje je nevladna humanitarna organizacija, svoj glas pa ima tudi v centrih Združenih narodov v New Yorku, Ženevi in na Dunaju. Vsi klubi mednarodnega združenja si prizadevajo za iste cilje.

Soroptimistke iz Maribora so gostile članice Soroptimist kluba Zagreb. Vir: Facebook, Soroptimist klub Maribor

Dobrodelni dogodki, aktivnosti, projekti

V Sloveniji je bil prvi klub ustanovljen leta 1993 v Mariboru, kmalu pa sta se mu pridružila še kluba v Ljubljani in na Ptuju. Trenutno delujeta kluba v Mariboru in na Ptuju, ki sta tesno povezana. Članice kluba v Mariboru se trudijo z dobrodelnimi aktivnostmi vsaj delno pokrivati tiste sive lise v družbi, ki jim do blagostanja še veliko manjka. Vse od ustanovitve kluba pred 30 leti imajo tudi nekaj stalnih projektov, kot so:
· pomoč Varni hiši, kjer najdejo pomoč in zatočišče ženske in otroci, ki morajo zaradi nasilja zapustiti dom,
· pomoč Slovenskemu društvu HOSPIC za Tabor levjesrčnih, v katerem se zberejo otroci, ki so izgubili enega od staršev ali drugih bližnjih,
· prirejanje dobrodelnih koncertov in štipendiranje nadarjenih mladih glasbenikov,
· organiziranje božično-novoletne stojnice, izkupiček od prodanih daril pa namenimo za socialno izključene otroke ali za fizikalno terapijo invalidnih otrok,
· pomoč otrokom in starejšim s posebnimi potrebami …

Članice so dale donacijo Varni hiši ob dnevu tradicionalnega slovenskega zajtrka. Vir: Facebook, Soroptimist klub Maribor.

“Vsa sredstva, ki jih zberemo ali nam jih namenijo donatorji, razdelimo izključno pomoči potrebnim. Prav v času po koronakrizi je v stiski še več otrok in žensk in naša pomoč je še toliko bolj potrebna,” so še zapisali v vabilu na dobrodelni koncert.

Oddaj komentar