Skoraj 38-odstotkov testov pozitivnih, na mizi zaprtje države

FOTO: Pixabay.com

V sredo, 5. januarja, je bilo opravljenih 10.083 PCR testov,potrdili so 3829 okužb. Delež pozitivnih testov je bil tako skoraj 38-odstoten.


Spremenili naj bi čas karanten

Poklukar je sicer včeraj povedal, da na ministrstvu pripravljajo spremembe odloka, s katerimi bi skrajšali trajanje karantene. Vlada jih bo predvidoma obravnavala še ta teden, uveljavljeni pa naj bi bili v ponedeljek.

Na mizi tudi zapiranje države

O morebitnih drugih ukrepih za omejevanje širjenja novega koronavirusa pa je Poklukar povedal, da moramo biti glede na napovedano hitrost širjenja koronavirusne različice omikron pripravljeni na vse. Tako bodo s strokovno svetovalno skupino poskusili sprejeti najbolj optimalne ukrepe.

Ob tem ima po Poklukarjevih besedah svetovalna skupina “na mizi vse, od zapiranja države do pogoja PC+”. Gre za predlog, ki ga je v minulih dneh predstavila vodja skupine Mateja Logar in po katerem bi imeli dostop do določenih dejavnosti le preboleli ali cepljeni, ki bi bili hkrati testirani.

Ob tem je minister še poudaril, da strokovna skupina ukrepe pretresa v luči zasedenosti in hitrosti polnjenja enot intenzivne terapije.

Logarjeva je za Planet TV povedala, da bi se skupina o možnosti predloga zaprtja države začela pogovarjati pri 230 do 250 zasedenih covidnih intenzivnih posteljah, če bi v kratkem času prišlo do velikega porasta hospitaliziranih na teh oddelkih.

Oddaj komentar