Vlada bo danes odločala o predlogih ukrepov za pomoč zaradi epidemije novega koronavirusa

Vir: sds.si

Vlada bo na današnji seji odločala o predlogih ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa. Vse skupaj bo združila v predlog t.i. mega zakona, za katerega si premier Janez Janša želi, da bi ga DZ potrdil še ta mesec. S tem bi lahko pomoč zaobjela meseca aprila in maj, bodo pa nekateri ukrepi veljali tudi za nazaj.

Vlada je smernice za pripravo ukrepov, katerih namen je blažiti posledice epidemije tako za državljane kot podjetja, predstavila v začetku tedna. Med najpomembnejšimi so sofinanciranje prispevkov za delavce na čakanju s strani države, pomoč samozaposlenim v obliki odpisa socialnih prispevkov in izplačila mesečnega temeljnega dohodka te poseben dodatek za upokojence z najnižjimi pokojninami. Javnih storitev, ki se v času krize ne izvajajo, gospodinjstvom ne bo treba plačati.

“Gre za mega zakon, s katerim poskušamo ustvariti finančno blazino, da bi lahko Slovenija tudi po koncu epidemije normalno živela,” je v četrtek dejal Janša. Vrednost vseh predlaganih ukrepov je okoli dve milijardi evrov.

Zakon naj bi veljal za meseca april in maj, zagotovo pa bo po Janševih besedah za nekatere ukrepe predlagano, da veljajo tudi za nazaj. To ustava omogoča, je pojasnil. Slovenija je epidemijo novega koronavirusa razglasila 12. marca.

Pričakovati je, da bo vlada izjemno obsežen zakon pilila pozno v noč. Zatem ga bo poslala v obravnavo v DZ in Janša v idealnem primeru potrditev pričakuje do 1. aprila. Predsednik DZ Igor Zorčič je v četrtek za TV Slovenija povedal, da bi poslanci lahko zakon sprejemali na izredni seji sredi prihodnjega tedna.

Medtem se bodo na ministrstvih v sodelovanju s strokovno skupino lotili priprave še enega podobnega zakona in vlada ga bo obravnavala predvidoma konec prihodnjega tedna.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar