Sindikat pozdravlja zavrnitev novih izjem glede nedeljskega obratovanja trgovin

Slika je simbolična

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije so zadovoljni, da je odbor DZ za gospodarstvo v četrtek zavrnil predlog novele zakona o trgovini, po katerem bi dodali nove izjeme od prepovedi obratovanja prodajaln ob nedeljah in dela prostih dneh. Pričakujejo sicer, da to ni bil zadnji poskus sprememb, in napovedujejo nadaljnji boj za pravice delavcev.

“Dolgo smo se borili, da je velika večina trgovcev ob nedeljah in praznikih prosta. Hvala poslancem, da je prevladal razum in da zakon ostaja nespremenjen, torej, da so trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte,” je v današnji izjavi zapisal generalni sekretar sindikata Ladislav Rožič.

Spomnil je na referendum leta 2003, “ko so državljani jasno izrazili svojo voljo”, in na lansko anketo o prostih nedeljah, kjer so se delavci v trgovinski dejavnosti z 98-odstotno večino opredelili za zaprtje trgovin, svojo voljo pa so še dodatno izkazali v sklopu peticije, v kateri je sindikat v nekaj dneh zbral več kot 6000 podpisov v podporo zaprtju trgovin ob nedeljah in praznikih.

“Ko smo lani odločno stopili skupaj zoper interese kapitala, smo dokazali, da lahko skupaj dosežemo spremembe in k temu bomo stremeli še naprej. Neverjetno je namreč, da se po tako jasno izraženi volji delavcev in širše javnosti sploh še moramo pogovarjati o odpiranju trgovin ob nedeljah, glede na dejstvo, da je tudi Ustavno sodišče RS jasno opredelilo pravico do počitka pred pravico kapitala,” je dejal Rožič.

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije se po njegovih besedah zavedajo, da to ne bo zadnji poskus poseganja v sprejeto zakonodajo in krčenje pravic delavcev, “zato se bomo še naprej angažirano zavzemali za nove spremembe v dobrobit trgovcev in trgovk ter celotne slovenske družbe”.

Odbor DZ za gospodarstvo je soglasno zavrnil predlog poslanske skupine nepovezanih poslancev, da bi v zakonu o trgovini določili dodatne izjeme od prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh.

Po predlogu bi med izjeme dodali trgovine v kampih, hotelih, muzejih in galerijah, turistično-informacijskih centrih in ob pokopališčih ter tudi prodajalne, večje kot 200 kvadratnih metrov, v čakalnicah na letališčih ter avtobusnih in železniških postajah. Določili bi tudi, da bi v manjših prodajalnah lahko ob nedeljah poleg lastnikov in zastopnikov podjetja delali tudi njihovi družinski člani.

Proti so bili vsi prisotni člani odbora, ki so med drugim dejali, da imajo enaka stališča kot pred letom dni, ko so sprejeli veljavni zakon, in menili, da bi lahko bila novela z novimi izjemami ustavno sporna.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar