Selektor Kek pred derbijem poziva k dostojnem navijanju

Matjaž Kek, selektor slovenske nogometne reprezentance

Kek sicer ne želi soditi, kdaj burno navijaštvo prestopi mejo in zaide v neokusne, nesprejemljive in nevarne vode, a dobro ve, kako je na tekmi, če z navijaških tribun ni čutiti spodbude in zavzetosti.

“Govorim lahko o tem, kako doživljaš tekmo, če se na tribunah ne dogaja nič oziroma tekma poteka v nekem gledališkem vzdušju, ali na drugi strani v navijaškem spektaklu, v koreografiji, v pozitivnem navijaškem dvoboju. Skratka, vedno sem za to, da je tekma drugačna in posebna. Če so polne tribune, če so na navijaških sektorjih koreografije z navijanjem, s pesmijo, je tudi tekma drugačna,” je za 24ur.com povedal Kek.
Nasilja ne odobrava na nobeni ravni, ne le na stadionih. Navijaške skrajnosti v nogometu, pa tudi v drugih športih, niso zgolj slovenski črn madež. Čeprav je Kek prepričan, da se prevečkrat omenja negativna plat, pa meni, da se o incidentih mora govoriti, saj je to po njegovem dober način osveščanja ljudi in širjenja pozitivnih navijaških vrednot.
V nogometnem svetu že nekaj časa stremijo k uvajanju družinskih sektorjev, da bi družine spodbudili, naj pridejo na tekme. Da bi dobri praksi družinskih tribun, ki jih imata stadiona Stožice in Ljudski vrt, sledili tudi drugod po Sloveniji, se Keku zdi odlična ideja. Iniciativa je sicer del pobude Mastercard #ŽogaZbližuje, ki si prizadeva, da bi na nogometnih tribunah završale pozitivne navijaške vrednote, ki bi presegle sovražno vedenje.
“Formula z evropskih in svetovnih stadionov je znana. Ne vem, zakaj ne bi družno navijali tisti, ki navijajo za Olimpijo, in tisti, ki navijajo za Maribor? Nekaj se mora narediti tudi na tem,” je še menil Kek.

Vir: Lokalec.si

Kaj družine ovira pri obisku nogometnih stadionov?
Mastercard je v partnerstvu z Inštitutom za raziskovanje trga in medijev Mediana predstavil ugotovitve raziskave o kulturi nogometnega navijaštva v Sloveniji, s katero izpostavlja pomen družinske športne tradicije in športne spodbude #Žogazbližuje. Raziskava osvetljuje ovire, ki družine zadržujejo pri obiskovanju nogometnih tekem na stadionih, in preučuje postopno pozabo nekdaj močne tradicije družinskega športnega navijanja z doživetjem neprecenljivih trenutkov ob igrišču. Rezultati kažejo, da neprimerno oziroma nekulturno vedenje navijačev negativno vpliva na obisk družin na nogometnih stadionih. Mastercard zato v okviru iniciative #ŽogaZbližuje stremi k ponovni oživitvi družinske športne tradicije obiska nogometnih stadionov.

Poseben derbi, ki že lahko odloči boj za prvaka
“Sem še pod vtisom tekme z Gorico, a se zavedamo, da po počitku moramo hitro nabirati energijo in napolniti akumulatorje, če se lahko tako izrazim, za tekmo, ki nas čaka. Za igralce, klub in naše navijače bo izrednega pomena. Energija bo prava, o tem ni treba dvomiti in gremo po naslov! Dovolj bo časa med tednom za temeljite priprave. Čaka nas ena nova zgodba derbijev, v kateri imamo ob prednosti na lestvici nadzor nad situacijo in bomo naredili vse, da bi slavili skupaj z navijači,” je za klubsko spletno stran dejal Darko Milanič.

Dvoboj bo sodil sodnik brez izkušenj z derbiji
Nogometna zveza Slovenije je delegirala sodnika za sobotni večni derbi v Mariboru. Tekmo bo sodil sodnik brez izkušenj z večnih derbijev. V soboto bo Ljudski vrt gostil tekmo, ki bo zagotovo velik magnet za navijače, saj bo imel Maribor priložnost, da z zmago proti Olimpiji že štiri kroge pred koncem sezone proslavi petnajsti naslov državnega prvaka. To pomeni, da bo vzdušje na tribunah precej naelektreno, podobno zgodbo pa lahko pričakujemo tudi na igrišču. Zato nekoliko preseneča dejstvo, da je Nogometna zveza Slovenije sojenje tekme dodelila Bojanu Mertiku, ki še nikoli doslej ni sodil večnega derbija.

Oddaj komentar