Rektor Univerze v Mariboru pred vpisom svetuje: “Vzemite si čas, zaupajte vase”

Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru

Za srednješolce se te dni izteka rok za vpis na fakultete, do 19. marca namreč poteka prvi vpis. Ob tej priložnosti smo spregovorili z rektorjem Univerze v Mariboru in ga povprašali kaj njihova Univerza ponuja in kaj svetuje bodočim brucem.

Zdravko Kačič, rektor Univerze v Maribor uvodoma v našem pogovoru pove, da je vsekakor pomembno, da študentke in študenti vedo na kakšno univerzo se vpisujejo, kaj lahko pričakujejo, kako je ta univerza razumljena doma, v okolju v katerem deluje in kako je razumljena v tujini: “Seveda so to pomembni elementi odločitve o tem ali izbrati Univerzo v Mariboru ali ne. Le-ta ima dolgoletno tradicijo in je univerza, ki je močno vpeta v okolje.

Univerza je na raziskovalnem področju, kot tudi pri izvajanju izobraževanja zavezana visokim standardom delovanja. Da je temu res tako pričajo tudi podatki, ki nam jih naniza rektor: “V zadnjih letih, vse od 2016, se redno uvršča med 4% najuglednejših univerz na svetu. Prav tako se trudimo ponuditi študentom učno okolje, ki je prepoznano tudi širše in je povezavo s širšim okoljem. Univerza v Mariboru ima tako podpisane sporazume za izvajanje Erasmus+ programov in izmenjave z več kot 500 tujimi univerzami. Da svoje delo upravljamo kvalitetno pa priča tudi nagrada, ki jo je Univerza v Mariboru dobila, in sicer priznanje za dobro počutje tujih študentov.” Prav tako so doma prejeli nagrado “Jabolko kakovosti 2020” za izvajanje programa Erasmus+. Prav tako pa je Univerza v Mariboru prejemnica certifikata športnikom prijazno izobraževanje.

Univerza v Mariboru je zrasla iz potreb gospodarstva

Delujejo v okviru 17 članic, ki so razpršene po celotni Sloveniji in seveda z možnostjo vključevanja tako v raziskovalne projekte kot tudi izvajanje dela svojega študija v tujini: “S tem ponujamo možnosti študentkam in študentom, da, kot pravi naš slogan “Si ustvari prihodnost na Univerzi v Mariboru.”

Univerza v Mariboru je zrasla iz potreb gospodarstva, a Kačič nam pove, da od takrat se je mnogo spremenilo: “Seveda se je od tistih dni iz leta 1975, ko smo bili ustanovljeni veliko spremenilo, predvsem v tem da smo prerasli regionalne okvire, da postajamo mednarodno prepoznana univerza, kar dokazujemo tudi kot rečeno, z vključenostjo v mednarodno okolje. Nenazadnje smo vodili tudi projekt Athena, ki ga izvajamo skupaj s sedmimi evropskimi univerzami, katerih cilj je da v evropskem prostoru postavimo novo izobraževalno ustanovo, torej federacijo univerz in iz tega potem Evropsko univerzo, kar bo študente in zaposlene Univerze v Mariboru še bolj povezavo z evropskim prostorom in omogočilo še kvalitetnejše izobraževanje.”

Znanje iz tujine prenašajo v domače okolje

Še vedno imajo razvejano okolje z gospodarstvom, znanje iz tujine prenašajo v domače okolje, študenti pa si ustvarijo ustrezne reference za iskanje nadaljnje zaposlitev v življenju.

Zagotovo je ena izmed pomembnih prednosti Univerze v Mariboru, da ima ustrezno infrastrukturo za obštudijske dejavnost, ko rektor spregovori o tem, ima v prvi vrsti v mislih Univerzitetni športni center Leona Štuklja, ki v trenutnih razmerah covid krize nudi drugačne možnosti uporabe.

Veliko raznolikih študijskih programov

Kar zadeva študijske programe imajo na Univerzi v Mariboru na 17 fakultetah zelo raznolike študijske programe, kjer lahko študentje izbirajo iz študija na naravoslovju, tehniki, medicini, pravu, na področju družboslovja, na področju humanistike: “S tem pokrijejo zelo velik razpon zanimanj oz. interesov, ki bi jih želeli študenti skozi izobraževanje na napši univerzi zadostiti.”

Letos imajo razpisanih 81 študijskih programov, od tega 49 na univerzitetnih študijskih programih, 29 na visokošolskih, ter 3 magistrske študijske programe. Letos začenjajo po treh letih truda z novim študijskim programom na področju dentalne medicine. Povečan je vpis na področju študijskih programov zdravstvene nege, pri ostalih pa so razmerja podobna kot so bila v preteklih letih.

Gre za življenjsko pomembno odločitev

Vsekakor je odločitev za študij zelo pomembna, gre za življenjsko odločitev, s katero si zastavimo svojo pot za naprej, pove Zdravko Kačič in doda: “Zato je vredna tehtnega premisleka. Danes je precej težavno v danih razmerah razvijati svoje sposobnosti, potenciale do točke, ko bi jih lahko vsak nezmotljivo prepoznal in vedel točno kaj študirati. Zato je toliko bolj pomembno za odločitev kam se vpišete, da si vzamete čas, da pregledate vse informacije, ki so na voljo, ali pa vsaj tiste ključne, in pa predvsem da se informirate od tistih, ki imajo kredibilne in pravilne informacije.”

Osredotočajte se na kredibilne informacije 

Kot nam v pogovoru rektor še zaupa opaža, da se pogosto zgodi, da se študenti odločijo za študij na osnovi informacij, ki so jih pridobili od nekoga, ki študija ni poznal: “Zato se mi zdi pomembno, da se obrnejo na fakultete, na univerze. Mi bomo podali informacije, ki jih bodo zanimale, tudi če bodo njihova vprašanja precej izven tistih običajnih. Saj smo za to tukaj in z veseljem pomagamo.”

Čisto za konec Zdravka Kačiča še vprašamo po nasvetu vsem učencem, ki so v teh dneh pred odločitvijo kam se vpisati. Moj nasvet bi bil: “Vzemite si čas, zaupajte vase, naj vas določene informacije ne prestrašijo in predvsem pridobite tiste informacije, ki so kredibilne.”

Oddaj komentar