Psihološka svetovalnica za študente v stiski

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) že sedmo leto pomaga študentom v stiski, ko jo ti občutijo zaradi težav pri študiju, duševnem zdravju, partnerskih odnosih in drugih osebnih težavah. Tudi v letošnjem študijskem letu so študentom omogočili brezplačno psihološko svetovanje.

Vodja projekta Darija Močnik pravi, da mladostniki mnogokrat ne vedo, kam naj se v stiski obrnejo po pomoč. “V psihološki svetovalnici smo mladostniku v stiski v oporo in ga skušamo opremiti z znanji, spretnostmi in orodji, ki mu bodo pomagale v njegovi situaciji. Tovrstno pomoč študentom nudimo že sedmo leto zapored, povpraševanje študentov po terminih svetovanja pa so vedno večje,” pojasnjuje Močnikova.

Depresija najbolj pogosta

Študenti so vsaj v tolikšni meri izpostavljeni duševnim boleznim kot ostali odrasli – to npr. pomeni, da jih ima v tem trenutku vsaj 5% depresivno motnjo, ki je najpogostejša duševna bolezen. Med mladimi je poleg depresivnih in anksioznih motenj, še veliko motenj hranjenja in zlorabe psihoaktivnih substanc. Odstotek depresij je večji med ženskami, medtem ko je pri moških prisotnih več zlorabe substanc. Zloraba alkohola je pogosto način samozdravljenja depresije med moškimi, vendar žal dolgoročno vpliva samo še slabše na telesno in duševno zdravje človeka.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

»Študentom pomagamo s svetovanjem, psihoedukacijo in terapevtsko pomočjo. Cilji dela so različni, npr. izboljšanje razpoloženja, izguba strahu, zmožnost vzpostavljanja zdravih partnerskih odnosov, boljša koncentracija pri delu in študiju. Lani je bilo izvedenih 117 svetovanj. (Pri 67 % študentov, ki so poiskali pomoč, smo ugotovili, da je v ozadju njihovih težav tudi depresija, v 16,5 % pa anksiozne motnje«, dodaja dr. psihologije Vita Poštuvan, ki izvaja svetovanja v Psihološki svetovalnici.

Brezplačna individualna svetovanja potekajo v učilnici ŠOUM vse do konca leta 2017. Pomoč in podporo pri reševanju osebnih težav študentom pa nudi dr. Vita Poštuvan, prijave na svetovanja pa sprejemajo na e-naslovu: svetovalnica@soum.si

Oddaj komentar