Prvi primer južnoafriškega seva koronavirusa potrjen na področju Maribora pri zdravniku

FOTO: UKC Maribor

UKC Maribor so nam pred dnevi potrdili, da se je okužil zdravnik, ki je prejel dva odmerka cepiva proti koronavirusu. Gre za mariborskega zdravnika, ki se je vrnil s potovanja po Afriki, od koder se je vrnil še z dvema osebama, ki sta prav tako zboleli.

Vrnil se je iz Afrike

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci povedal, da smo v Sloveniji potrdili prvi primer južnoafriškega seva koronavirusa, in sicer na področju Maribora, pri osebi, ki se je vrnila iz Afrike. Epidemiološka služba je izsledila vse visoko rizične kontakte in jih napotila v karanteno.

Minister je izpostavil, da bodo iz previdnostnih razlogov v Mariborski regiji tedensko sekvencionirali 30 namesto 10 odstotkov vseh opravljenih testov.

Epidemije še ni konec

Poudaril je, da današnji primer kaže, da epidemije še ni konec, in opozoril na dosledno izvajanje vseh zaščitnih ukrepov, kot so uporaba zaščitne maske, higiena rok in kašlja, prezračevanje prostorov ter samoizolacija ob znakih bolezni. Odsvetoval je vsa nenujna potovanja v tujino, saj je v drugih državah višji delež sevov koronavirusa, ki jih v Sloveniji nimamo.

Glede morebitnih novih ukrepov za vstopanje v Slovenijo iz tretjih držav ob odkritju novega seva je minister napovedal obravnavo v okviru svetovalne skupine.

Oddaj komentar