Programski svet RTVS danes o imenovanju Šeruge za direktorico televizije

Katja Šeruga. Foto: M. Pigac.

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo na današnji seji odločal o soglasju k imenovanju Katje Šeruga za direktorico nacionalne televizije. Seznanil pa se bo tudi s prijavo generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca Komisiji za preprečevanje korupcije, za katero se je zaradi suma konflikta interesov odločil nadzorni svet zavoda.

Na razpis za direktorja Televizije Slovenija (TVS), ki se je iztekel 23. julija, so se poleg zdajšnje svetovalke direktorja časopisa Večer Šeruge prijavili še trije kandidati: televizijska voditeljica Miša Molk, odgovorni urednik televizijskega programa v mariborskem regionalnem RTV-centru Zoran Medved in režiser s Koroškega Uroš Zavodnik.

Direktorja ali v. d. direktorja TVS imenuje generalni direktor RTVS po pridobitvi predhodnega soglasja programskega sveta. Kadunc se je med štirimi kandidati odločil za Šerugo, ki je v obdobju 2005-2007 že delala na nacionalni televiziji. Za soglasje k imenovanju pa potrebuje podporo absolutne večine v 29-članskem svetu, torej najmanj 15 svetniških glasov.

Na seji bo programski svet tudi prisluhnil pojasnilu v zvezi s prijavo Kadunca protikorupcijski komisiji. Nadzorni svet zavoda se je zanjo odločil zaradi suma konflikta interesov, saj naj bi generalni direktor posegel v enega od razpisov RTVS. Skušal naj bi namreč vplivati na filmski razpis v korist podjetja Arsmedia, ki je znano po filmih Petelinji zajtrk in Šanghaj.

Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič pa je potrdil, da bo svet razpravljal tudi o pozivu Združenja novinarjev in publicistov k razrešitvi varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski. Združenje varuhinji očita dvojna merila pri presoji programskih vsebin, poziv pa je naslovilo tako na generalnega direktorja kot svet.

Prav tako bodo svetniki obravnavali osnutek programsko produkcijskega načrta za leto 2019 in prisluhnili Kadunčevi informaciji o poslovanju RTVS.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar