Preverili smo, kako je z zalogo zdravil v Mariborskih lekarnah

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Poročali smo že, da je v Sloveniji prišlo po pomankanja zdravil za otroke s paracetamolom.

Pred časom smo poročali, da v Sloveniji zmanjkuje otroških zdravil z vsebnostjo paracetamola, ki znižuje temperaturo in lajša bolečine, in otroških antibiotikov. Podobne težave ima vsa Evropska unija.

V Mariborski lekarna pojasnjujejo: “Kot je bilo že večkrat pojasnjeno v medijih, nekaj časa ni bil dobavljiv Calpol sirup za otroke, ki vsebuje paracetamol. Posledično je zato v lekarnah občasno zmanjkalo sirupa Daleron z enako sestavo, a je trenutno dobavljiv in v Lekarnah Maribor na zalogi, prav tako ena od jakosti sirupa Calpol.”

“Lekarne dnevno nabavljamo zdravila preko veledrogerij in zelo skrbno pazimo na ustrezne zaloge zdravil. Kadar jih zmanjka pri proizvajalcih in veledrogerijah, jih posledično kmalu tudi v večini lekarn. Natančne vzroke za pomanjkanje določenih zdravil poznajo proizvajalci, ob pomanjkanju pa se v iskanje rešitev vključi tudi JAZMP (Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke),” še za naš medij pojasnijo v Mariborskih lekarnah.

Cene bi lahko narasle

Prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljan je za N1 Slovenija posvaril, da bi se zdravila lahko v prihodnjih mesecih podražila za vsaj toliko kot energenti. Po nekaterih ocenah se bodo generična zdravila, ki pomenijo velik delež na tržišču, podražila do 25 odstotkov. Največ je prav generičnih zdravil, saj v to skupino sodijo zdravila, ki pridejo na trg šele, ko poteče patentno varstvo zdravilu originatorju. Takšni zdravili sta na primer Lekadol in Daleron.

Medtem na Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) za N1 pojasnjujejo, da Slovenija za določanje cen zdravil, ki se financirajo iz javnih sredstev, uporablja t. i. sistem referenčnih cen. To pomeni, da se zdravilom cena določa s preračuni iz veljavnih cen v Avstriji, Nemčiji in Franciji. Cene v povprečju v zadnjem času rahlo upadajo, a kmalu bi se lahko zgodil preobrat, saj zaznavajo trend “v rahlem poviševanju cen zaradi dviga cen izhodnih snovi in transporta”. Obseg sprememb in časovnica bosta zaradi omenjenega načina izračuna cen odvisna predvsem od višine sprememb cen v treh referenčnih državah, so še pojasnili za N1.

Oddaj komentar