UKC Maribor lani s presežkom v višini 6,8 milijona evrov, danes potrjujejo načrt pripravljenosti na epidemijo

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor bo danes obravnaval načrt pripravljenosti zavoda na novi val epidemije covida-19. V bolnišnici se najbolj bojijo vpliva nadaljnjega naraščanja števila covidnih bolnikov na obravnavo ostalih bolnikov in posledično podaljševanja čakalnih dob.

V načrtu, kakršne pred jesenjo sprejemajo tudi druge slovenske bolnišnice, so podrobno opredelili postopke. Za razliko od prejšnjih valov epidemije so tokrat bolnikom s covidom-19 namenili prostore v drugem nadstropju oddelka za psihiatrijo, znova pa tudi v prostorih oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter oddelka za pljučne bolezni.

Za intenzivne enote so rezervirali prostore še na oddelku za nevrokirurgijo in oddelku za kardiokirurgijo, izhaja iz gradiva za sejo.

V sredo so imeli v UKC Maribor nameščenih 36 bolnikov s covidom-19, od tega je na intenzivnem zdravljenju deset ljudi. Ko bodo prestopili v naslednjo, tretjo fazo načrta, bodo zagotavljali 30 postelj za akutno bolnišnično obravnavo in 22 postelj za intenzivno terapijo, v najhujši, šesti fazi pa 103 postelje za akutno bolnišnično obravnavo in 30 postelj za intenzivno terapijo.

Na vrhuncu prvega vala aprila lani so imeli hospitaliziranih dnevno največ 32 bolnikov s covidom-19, na vrhuncu drugega vala novembra 218 ter na vrhuncu tretjega vala aprila letos pa 121 bolnikov.

“Na žalost smo že priča četrtemu valu. Število pacientov se v zadnjih dveh tednih eksponentno veča, zato smo v skladu z državnim načrtom aktivirali že drugo fazo pandemskega načrta. Na žalost so predvidevanja za naslednje tedne in mesece slaba in pričakujemo še bistveno večje število pacientov, tako v naši ustanovi kot v ostalih bolnišnicah,” je v ponedeljek povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin.

Člani sveta zavoda bodo na današnji seji med drugim obravnavali tudi informacijo o poslovanju UKC Maribor v prvi polovici leta. Ta ni spodbudna, saj zavod v prvem polletju izkazuje presežek odhodkov nad prihodki v višini 6,2 milijona evrov.

Po navedbah vodstva bolnišnice so obdobje zaznamovale epidemiološke razmere, ki so vplivale na organizacijo in logistiko dela ter posledično zmanjšale možnosti za opravljanje drugih zdravstvenih storitev.

Lansko poslovno leto je UKC Maribor zaključil s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 6,8 milijona evrov, za letos pa so ob sprejemanju letnega finančnega načrta napovedovali uravnotežen rezultat.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar