POZOR: Zaradi vse pogostejših požarov v naravnem okolju razglašena velika požarna ogroženost

Borijo se z ognjenimi zublji. Vir: Uprava RS za zaščito in reševanje

Zaradi vse pogostejših požarov v naravnem okolju pristojni ponovno opozarjajo, da je na območju celotne države, razen tam, kjer je še snežna odeja, razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. Kurjenje v naravnem okolju je zato prepovedano. Padavin glede na vremensko napoved še nekaj časa ne bo.

Samo policisti Policijske uprave (PU) Ljubljana so med vikendom doslej obravnavali devet primerov kurjenja v naravnem okolju, kjer je večinoma gorela podrast in odpadni les. V nobenem primeru ni nastala večja materialna škoda, policisti pa bodo v primerih, kjer je kršitelj znan, uvedli prekrškovni postopek, so danes sporočili iz PU Ljubljana.

Uprava za zaščito in reševanje je s 14. marcem po vsej državi razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Tako je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ter drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi izvajanje drugih aktivnosti, ki predstavljajo požarno nevarnost.

Kot opozarjajo na PU Ljubljana, lahko že nedolžna iskra v naravi hitro zaneti požar velikih razsežnosti. Na to vplivajo predvsem vrsta vegetacije, hitrost in smer vetra, razgibanost terena, temperatura in vlažnost zraka. Če so izpolnjeni določeni pogoji, se požar lahko širi zelo hitro.

Pri gorenju organskih snovi se sproščajo visoke temperature in škodljivi plini, ki onesnažujejo ozračje. Poleg tega se na pogorišču zaradi uničenja zgornje plasti zemlje lahko spremeni vegetacija, poveča se erozija. Ogrožene so tudi številne živalske vrste, navajajo na PU Ljubljana in dodajajo, da večino požarov v naravi povzroči človek zaradi malomarnosti in nevednosti.

Zaradi suhega vremena prihaja po vsej državi do številnih manjših požarov trave, grmičevja in podrasti v gozdu. Center za obveščanje je samo danes bil obveščen o požarih na travniških površinah oz. v naravi na območju Maribora, Domžal, Novega mesta, Ljubljane, Kočevja in Ribnice.

Med drugim je dopoldne zagorelo na travniku ob Letališki cesti v Ljubljani. Posredovali so ljubljanski poklicni gasilci, ki so pogasili posamezna žarišča in pregledali okolico. Pogorelo je okoli 300 kvadratnih metrov suhe trave. Na Viru v občini Domžale pa je danes gorela trava na površini okoli 500 kvadratnih metrov, požar so tamkajšnji gasilci že pogasili.

Padavin sicer po napovedih vremenoslovcev ni pričakovati vsaj še nekaj časa. Sončno vreme je namreč napovedano za ves prihodnji teden, tako da se suša ob prehodu v koledarsko pomlad še stopnjuje.

Policisti svetujejo, da ko v naravi zagori, ostanemo mirni. Če nismo v nevarnosti, poskušamo omejiti oziroma pogasiti požar z razpoložljivimi sredstvi, kot so voda, zemlja, pesek, lopata, grablje, odeja in podobno. Če pa požara ne moremo pogasiti sami, se čim prej umaknemo na varno in o požaru takoj obvestimo center za obveščanje oziroma gasilce na številko 112. Zatem pričakamo gasilce in jih usmerimo h kraju požara.

Ob klicu na številko 112 povemo kdo kliče, kje gori in kaj gori, kdaj se je začel požar, kakšen je obseg požara, kakšna pomoč je potrebna ali so ogroženi ljudje in živali.

Na PU Ljubljana vse pozivajo še, naj o primerih, ko opazijo kurjenje v naravi, druga podobna malomarna dejanja ali ob požarih opazijo osebe, ki bi lahko tudi namerno netile požare, da o tem takoj obvestijo policijo na številko 113, lahko tudi anonimno na številko 080 1200. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb, morebitna vozila, s katerim so se odpeljali, in smer njihovega gibanja.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar