Policisti opozarjajo: “Pazljivo s pirotehniko!”

Pokanje s karbidom; VIR: youtube.com

Policisti pred bližajočimi velikonočnimi prazniki opozarjajo na previdnost pri ravnanju s pirotehničnimi izdelki. Nepremišljena uporaba namreč lahko vodi tudi v hujše poškodbe.

Nesrečam botruje predvsem nepremišljenost, objestnost, nestrokovno ravnanje ali pa opustitev nadzorstva polnoletne osebe nad mladoletniki,” pravijo na Policijski upravi Maribor.

Še posebej opozarjajo na uporabo možnarjev različnih izvedb, ki so po Zakonu o orožju priprave za pokanje s črnim smodnikom in se uporabljajo na kulturnih in drugih prireditvah. “Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji,” svarijo policisti.

Pokanje s karbidom; VIR: youtube.com
Pokanje s karbidom; VIR: youtube.com

Med določenimi prazniki Zakon o varstvu javnega reda in miru sicer dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje, vendar le med prazniki, kjer je tovrstno pokanje že tradicija. Pomembno je vedeti, da mora med 22. in 6. uro biti zagotovljen nočni mir in počitek za ljudi. V primeru takega motenja miru in počitka ljudi se kršitelj na podlagi 8. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru, kaznuje z globo najmanj 83 evrov.

Seveda pa je še preveč potrebno izpostaviti tudi dejstvo, da je mladoletnim osebam uporaba možnarjev prepovedana.

Oddaj komentar