Hercogova in mariborski klub najboljši v minulem letu

Polona Hercog of Team East during Day 2 of tennis tournament Mima Jausovec cup where compete best Slovenian tennis players of the East and West, on June 7, 2020 in RCU Lukovica, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Na virtualni zaključni prireditvi je Tenis Slovenija danes razglasila najboljše v letu 2020. Med posamezniki sta to pričakovano postala Polona Hercog in Aljaž Bedene. Hercogova je trenutno na 49. mestu lestvice WTA, Bedene pa na 58. mestu lestvice ATP.

Tokratna prireditev je potekala brez prisotnosti nagrajencev, najboljši so se javili prek videokonference. Prisotne je najprej pozdravil predsednik Tenis Slovenije, gospod Andrej Slapar: “V tenisu smo uspeli poiskati rešitve za nepredvidljive situacije. Tenis se je izkazal za enega najbolj varnih poligonov za igro. Poskrbeli smo, da so se naši igralci in igralke ob upoštevanju omejitev med prvimi uspešno vrnili na teniška igrišča. Skupaj smo dosegli večino najpomembnejših ciljev, ki smo si jih zastavili. Okrepili smo sodelovanje na vseh ravneh in odgovorno nudili pomoč našemu članstvu. Hkrati sem vesel, da so najboljši igralci in igralke ponovno poskrbeli za vrhunske rezultate, da vse bolj nase opozarjajo mladi, ki jih podpiramo na njihovi poti in da so se nenazadnje na eno ali drugo stran mreže vrnili nekateri ljubitelji tenisa.”

Hercogova v karanteni

Najboljša igralka je tudi tokrat Polona Hercog, ki je trenutno v karanteni v Avstraliji. “Moram reči, da smo trenutno veliko v sobah. Vsi delamo po svojih najboljših močeh. Potrebno je veliko improvizacije. Upam, da bomo prestali vse teste, vseeno pa je pozitivno, da bomo lahko kmalu tekmovali,” je iz hotelske sobe v pogovoru sporočila Hercogova in se nato zahvalila za nagrado: “Rada bi se zahvalila za to priznanje. To je res lep dosežek, da se to vidi, če lahko temu tako rečem, tudi na papirju. Res sem hvaležna za to nagrado.”

Tudi najboljši slovenski igralec, Aljaž Bedene, je že v Avstraliji, kjer ima podobno kot večina trenutno le nekaj ur možnosti treninga na dan. “Vse je drugače kot prejšnja leta. Najprej smo morali podpisati številne papirje, tudi tiste o obvezni 14-dnevni karanteni. Na srečo imamo vsaj možnost treniranja na prostem. Sprijaznili smo se s tem. Vedeli smo, kako bo. Komaj čakam, da se karantena konča, da bomo lahko začeli normalno trenirati. Priprave so bile uspešne. Tokratni treningi so bili uspešnejši kot po tistem prvem začetku oziroma prvem povratku na igrišča. Pričakujem boljšo sezono kot lani,” je vsem prisotnim, ki so prireditev spremljali na FB kanalu Tenis Slovenije dejal Aljaž Bedene.

Najboljši trener lani Zoran Krajnc

Za najboljšega trenerja pa je bil tokrat z glasovi stanovskih kolegov izbran Zoran Krajnc. Krajnc je s svojo varovanko Tamaro Zidanšek prav tako že v Avstraliji: ”Najprej bi se rad zahvalil kolegom. Očitno so spoznali, da je Tamara naredila velik napredek. Imela je nekaj zdravstvenih težav zaradi katerih je odigrala samo 15 dvobojev. Kljub temu pa je pokazala dobro igro že spomladi na mehiški turneji. Potem pa je dobro nastopala v igri dvojic in seveda na tistem dvoboju proti Garbiñi Muguruzi v Parizu. To daje lepe obete za leto 2021. Vsi smo se soočali z nepredvidljivimi ovirami, z nalogami, ki jih nismo bili vajeni. Tega kot trener v življenju še nisem doživel. Vsi pa se s tem spopadamo na svoj način. Mislim, da je Tamara mentalno zelo močna in zato komaj čakamo na začetek.”

Tenis Slovenija je poleg treh že omenjenih nagrad podelil števila priznanja najboljšim. Za Petrolov up leta je bil izbran Maj Premzl, ob tem pa je dobil še 1000 evrov finančne pomoči. Nagrado za posebne dosežke za drugo mesto na ekipnem evropskem prvenstvu do 12 let so prejeli Žiga Šeško, Svit Suljič in Luka Petrovič. Vsakemu je Tenis Slovenija dodelila 500 evrov iz proračuna mladinskih reprezentanc. Posebno priznanje za doprinos slovenskemu tenisu pa je dobil Ivan Gorjup. Ivan Gorjup je leta 2014 prevzel mesto predsednika TK Branik, ko razmere niso bile rožnate. Klub je prevzel v obdobju, ko so mu vsi govorili, da je položaj brezupen in da je škoda prostega časa in naporov. V petih letih njegovega predsedovanja je bilo narejeno veliko. Tako na področju infrastrukture kot organizacije. V tem obdobju je bil tudi močno vpleten v delovanje zveze. Je zelo pomemben in nepogrešljiv član Tenis Slovenije – član UO. Ko je uradno prenehal z delovanjem kot predsednik kluba, mu je ta izkazal spoštovanje s tem, da ga je imenoval za častnega predsednika.

Najbolj ponosen od predsednikov klubov pa je bil Drago Završnik. Najuspešnejši klub v Sloveniji namreč ostaja ŽTK Maribor, ki je to priznanje prejel že osemnajsto leto zapored. Ob tem je ŽTK Maribor postal tudi najboljši klub prvih dveh desetletij 21. stoletja. Drugo mesto je osvojil TK Triglav Kranj, tretje pa TK Branik Maribor. Tenis Slovenija je v letu 2021 varno in uspešno organizirala več kot 100 turnirjev. Najbolj odmeven dogodek je bil avgustovski teniški festival v Portorožu, kjer je v devetih starostnih kategorijah sodelovalo skoraj 600 nastopajočih. Tako je bilo dovolj priložnosti, da se je pokazalo, kdo so najboljši posamezniki in posameznice.

Zmagovalci v letu 2020:
Posamezno:
12 let: Svit Suljić (Tabre), Ela Plošnik (TK Triglav Kranj)
14 let: Žiga Švec (ŽTK Maribor), Nala Kovačič (ŽTK Maribor)
16 let: Maj Premzl (ŽTK Maribor), Ana Lanišek (TK Radomlje)
18 let: Bor Artnak (TK AS Litija), Živa Falkner (TK Otočec)
Člani: Aljaž Bedene (TD Slovan), Polona Hercog (TK Branik Maribor)
Najboljši trener: Zoran Krajnc

Lige:
LIGA DO 12. LET: ŽTK MARIBOR
LIGA DO 14. LET: dečki: ŽTK MARIBOR, deklice: ŽTK MARIBOR
EKIPNO TEKMOVANJE DO 16.LET: ŽTK MARIBOR
EKIPNO TEKMOVANJE DO 18. LET: ŽTK MARIBOR
VETERANSKA LIGA: ŠTK VELENJE
1. ŽENSKA ČLANSKA LIGA: TK TRIGLAV KRANJ
1. ČLANSKA MOŠKA LIGA: TK TRIGLAV KRANJ

Oddaj komentar