Poklukar: O obveznem cepljenju ta trenutek ne razmišljamo

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj dejal, da v tem trenutku ne razmišljajo o obveznem cepljenju proti covidu-19, ampak delajo vse “v smeri pozitivne komunikacije, naslavljanja vseh družbenih skupin”. Danes se je tako s pismom obrnil na medicinske sestre s povabilom in prošnjo, da skupaj pristopijo k cepljenju.

Minister je v pismu medicinskim sestram poudaril, da je ključno, da zdravstveno osebje razume in podpira cepljenje. Medicinske sestre, ki so nemalokrat prvi in najpogostejši stik z bolnikom, prosi, da se obrnejo na svoje paciente in jim predstavijo pomembnost in prednosti cepljenja.

V izjavi po današnjem srečanju s predsednico zbornice zdravstvene in babiške nege Moniko Ažman je poudaril, da je v tem trenutku še posebej na zdravstvenih delavcih, da vedenje in znanje o varnosti in učinkovitosti cepiv prenesejo do vsakega prebivalca Slovenije.

Obvezno cepljenje le za določene skupine?

Na vprašanje o morebitni uvedbi obveznega cepljenja le za določene skupine, na primer zdravstveno osebje, je minister odgovoril, da je ta trenutek nujno treba zagotoviti varnost in zdravje vseh, še posebej tistih, ki prihajajo v zdravstvene zavode na zdravljenje. “Pričakujemo takšne in podobne pobude s strani stroke in v kolikor bo tudi stroka predlagala enako, ne vidim razlogov, da tudi politika ne bi zmogla moči, da to sprejmemo,” je pojasnil.

Ažmanova je glede precepljenosti zdravstvenega osebja poudarila, “da kazanje s prstom na poklicno skupino, ki je nekoliko slabše precepljena, verjetno ne bo imelo pozitivnega učinka, zato moramo združiti moči, stopiti skupaj ter z ustrezno komunikacijo, z ustreznimi strokovnimi odgovori opolnomočiti vse tiste, ki so še skeptični”.

Precepljenost v zdravstveni negi med 50-, 60-, ponekod tudi do 65-odstotna

Po podatkih, ki so jih zbrali, je precepljenost v zdravstveni negi med 50-, 60-, ponekod tudi do 65-odstotna. So pa bile po njenih besedah medicinske sestre v velikem odstotku tudi med okuženimi z novim koronavirusom. Kot je pojasnila, so identificirali skupino, ki je trenutno najslabše precepljena, in sicer je to starostna skupina okoli 30 let. Osebno pa je Ažmanova mnenja, da prisila v tem trenutku ne bi bila uspešna.

Sicer pa bo po ministrovih besedah iz dneva v dan vse bolj potrebno, da se pri čim večjem obsegu storitev izvaja protokol PCT (preboleli, cepljeni ali testirani), da bo življenje čim bolj potekalo na način, kot je pred epidemijo.

Vlada po njegovih besedah danes ni bistveno spremenila ukrepov, ki veljajo za omejitev širjenja okužb. Pravila o nošenju mask v zaprtih prostorih ostajajo takšna kot zadnji teden, nekaj pa je sprememb na področju prehoda meja.

Pozorno spremljajo epidemiološke podatke

Je pa Poklukar poudaril, da pozorno spremljajo epidemiološke podatke, situacija pa se je v primerjavi s tisto izpred tedna dni nekoliko poslabšala. Ocenjujejo, da v veliki meri na račun vnosov okužb iz tujine. Tako bodo, če bo prišlo do poslabšanja razmer, odloki morda že naslednji teden lahko uvajali kakšne že poznane ukrepe.

Minister je potrdil, da je v Sloveniji po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje kar nekaj cepiva s krajšim rokom. Vlada pa je po njegovih besedah danes sprejela sklep, da se 250.000 odmerkov cepiva AstraZenece podari Egiptu.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar