Orehovec: “Novo šolsko leto bomo začeli tako, kot smo ga končali”

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je povedal, da je pedagoška stroka pripravljena na novo šolsko leto.

Za izvajanje pouka so načrtovani štirje modeli, ki jih bomo uporabili glede na epidemiološko sliko, pove Orehovec in doda: “Nekoliko smo jih posodobili v skladu z izkušnjami iz preteklega leta in jih zapisali v publikacijo, ki jo bomo predstavili na tradicionalni konferenci ravnateljev, ki bo v organizaciji zavoda za šolstvo potekala prihodnji teden na Brdu pri Kranju.”

Dosledno upoštevanje vseh ukrepov

“Novo šolsko leto bomo začeli tako, kot smo ga končali – po modelu B, ki omogoča izvedbo celotnega programa v šolah in vrtcih. Trenutna epidemiološka slika je takšna, da bo za zagotavljanje varnega učnega okolja treba dosledno upoštevati vse ukrepe (maske, prezračevanje, upoštevanje pogoja PCT). Naj zagotovim, da so vsi ukrepi premišljeni in izvedljivi, ker jih že poznamo. Prihodnji teden v skladu z vladnim odlokom tako za vzgojno-izobraževalne zavode in izvajanje športnih programov velja PCT oziroma za tiste, ki tega ne izpolnjujejo, enkrat tedensko testiranje s hitrim antigenskim testom. Tako bo predvidoma tudi še v prihodnjem tednu, torej ko se začne pouk, za obdobje po 6. 9. pa vas bomo pravočasno obvestili,” še pojasni državni sekretar.

Nihče nima čarobne palice

Poudari še, da je skupna naloga ohraniti varno učno okolje v šolah in vrtcih: “Naj poudarim, da nam tega ne bo ustvaril nihče od zunaj s čarobno palico, ampak je pomembno, da vsak posameznik naredi, kar je v njegovi moči, torej da se drži zdravstvenih priporočil in poskrbi za PCT-pogoj. Ker je po trenutnih znanstvenih dognanjih cepljenje najboljša zaščita, vas vse, ki tega še niste storili, ponovno prosim, da razmislite o tej možnosti, saj nam samo zadostna precepljenost lahko zagotovi, da bosta šolski proces in delo v vrtcih potekala nemoteno. Skupaj torej omogočimo otrokom in mladostnikom izobraževanje v šolah in vrtcih. Zato se cepimo in zaupajmo v znanost.”

Oddaj komentar