OPOZORILO NIJZ: V čakalnici ljubljanske urgence bil bolnik, okužen s covidom-19

Slika je simbolična

Dežurno službo ZD Ljubljana v prostorih UKC Ljubljana je med vikendom obiskala oseba, okužena s covidom-19. Bolnik je nosil masko in vzdrževal telesno razdaljo, zato je verjetnost za prenos okužbe majhna. NIJZ vse, ki so se v noči s sobote na nedeljo zadrževali v čakalnici urgence, poziva k spremljanju svojega zdravstvenega stanja.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo na podlagi ocene tveganja pozval bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili v času od sobote od 22. ure do nedelje do 7. ure v čakalnici urgentnega bloka Univerzitetnega centra (UKC) Ljubljana, naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov akutne okužbe dihal, kot so nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura in bolečine v mišicah, najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika.

“Pri tem je pomembno, da se poleg opisa zdravstvenega stanja navede tudi obisk urgence v UKC Ljubljana v omenjenem obdobju,” so pozvali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Ob tem so še izpostavili, da je za prenos bolezni potreben tesnejši stik na manj kot 1,5 metra z bolnikom, zato je verjetnost, da so se zdravstveni delavci, bolniki in njihovi spremljevalci okužili v čakalnici urgence okužili, majhna.

Več podrobnosti in navodila za primerno ravnanje v takih primerih bodo predstavniki ZD Ljubljana, UKC Ljubljana in NIJZ predstavili v skupni izjavi ob 12. uri.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar