Okoljevarstvenik predstavil film in podprl aktivnosti Civilne iniciative ZA Pohorje brez vetrnih elektrarn

V nedeljo, 27. 8. 2023, se je v kinu Svoboda v Slovenski Bistrici, pod Pohorjem, odvila projekcija filma Matevža Lenarčiča, TEMNI POKROV SVETA.

Izjemen letalec, fotograf, alpinist in okoljevarstvenik, ki na svojih poteh okoli sveta z ultralahkim letalom zbira podatke o negativnih vplivih črnega ogljika, je na pogovoru ob projekciji podprl aktivnosti Civilne iniciative ZA Pohorje brez vetrnih elektrarn, ki vse od letošnjega aprila opozarja na nesprejemljivost tovrstnih posegov na območja najvrednejše narave, ohranjenih gozdov, vodnih virov in krajine, kamor sodi tudi Pohorje, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vir: CI ZA Pohorje brez vetrnih elektrarn

Z občutljivim in kritičnim pogledom, kot sam pravi, na zeleno pobarvane in menda obnovljive vire energije med katere sodi tudi 35 načrtovanih vetrnih elektrarn na Treh Kraljih in Arehu, je eden izmed redkih glasnikov, ki opozarja na problematiko t. i. inovativne družbe, ki v spregi z vedno višjo proizvodnjo in kapitalom poganja potrošništvo ter vodi v podnebni kolaps, razgradnjo ekosistemov in razkroj civilizacijskih norm. Posebej je poudaril, da je umeščanje vetrnih elektrarn na Pohorje »kriminalno dejanje proti naravi in ljudem, ki tam živijo«.

Vir: CI ZA Pohorje brez vetrnih elektrarn

Polna in razgreta dvorana Bistričank in Bistričanov, Pohork in Pohorcev ter drugih podpornikov ohranjanja enega izmed najvrednejših naravnih območij v Sloveniji, kamor namerava skupina investitorjev, na čelu z Energijo na veter d. o. o. postaviti več deset skoraj 200 metrov visokih vetrnih elektrarn, za kar bi bilo potrebno izsekati stoletne pohorske gozdove, uničiti vodne vire, najvrednejšo naravo in krajino, se je v pogovor vključila z močnim čustvenim nabojem ter napovedjo ,ulice, v kolikor bodo odgovorne in odločujoče strukture, povečini v Ljubljani, še naprej ignorirale njihove vse glasnejše pozive k zaustavitvi postopkov za umeščanje vetrnih elektrarn na Pohorje, je zapisal CI ZA Pohorje brez vetrnih elektrarn
zanjo Drago Mahorko

Oddaj komentar