V UKC Maribor bo pri visokem porastu okužb trpela kakovost oskrbe, standardi se bodo nižali

FOTO: Rebeka Gerlič, UKC Maribor

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor trenutno zdravijo 42 akutnih bolnikov s covidom-19 ter 10 bolnikov, ki zaradi te bolezni potrebujejo umetno predihavanje, je danes povedal strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

Kot je še dodal zdravniki, medicinske sestre in ostalo osebje delajo s polno paro, saj hkrati skrbijo še za ostale bolnike: “Moram reči, da vsi zaposleni delajo s polno paro, z vsemi močmi in ob tej priliki se jim za to iskreno zahvaljujem.”

Številka ena je trenutno covid epidemija

Vogrin je namreč poudaril, da se v njihovi bolnišnici v času epidemije ne ukvarjajo zgolj z bolniki s covidom-19, pač pa ta trenutek zdravijo okoli 800 ostalih bolnikov, v enakem času lani pa je teh bilo okoli tisoč. Prošnjo za koncesionarje so naslovili, ker nujno potrebujejo kadrovsko pomoč: “Potrebujemo kadrovske okrepitve. Do tega trenutka smo dobili pozitiven odgovor žal samo od treh koncesionarjev, ki se bodo vključili bodisi v urgentni center, bodisi v zdravljenje covid pacientov. Pričakujemo odziv v prihodnjih dneh, menimo namreč, da mora celotno zdravstvo, sedaj govorimo o javnem zdravstvu kot širšem pojmu, bolnišnice, zdravstveni domovi, pa tudi koncesionarji in zasebniki, enakomerno vključiti v vse zdravstvene procese. V tem primeru je pač prioriteta številka ena covid epidemija, ki se naglo stopnjuje.”

Glede na porast okužb so izjemno zaskrbljeni

Vogrin je pokazal tudi graf, z zaskrbljujočo napovedjo pričakovanega števila bolnikov pri njih v primeru scenarija 1100 bolnikov dnevno: “Graf kaže, koliko bo hospitaliziranih pacientov na običajnem covid oddelku in koliko v intenzivni negi oz terapiji, če bo dnevno novo okuženih 1100 pacientov. Ta graf je zelo zaskrbljujoč, kaže namreč to, da bodo v slovenskem prostoru te številke zelo visoke. Za našo ustanovo pa to pomeni blizu 200 bolnikov na akutnem oddelku in več kot 40, ki bodo potrebovali intenzivno terapijo. Kot veste, pa številka danes novo okuženih ni 1100, ampak celo 1500, zato bodo številke hospitaliziranih bistveno višje in smo izjemno zaskrbljeni.”

Glavni problem je, da bo standard obravnave pacientov v prihodnje zagotovo padel: “Tu bi želel poudariti to, da je v prvem valu in drugem valu do sedaj bila obravnava pacientov v naši ustanovi na vrhunski ravni. Lahko primerjamo rezultate zdravljenja v naši državi, z zdravljenjem v Avstriji, v Nemčiji , na Švedskem in v Belgiji. Ti podatki kažejo, da je umrljivost na milijon prebivalcev pri nas nižja kot teh državah.”

Če bi se izkazale potrebe po tem, bi lahko bolnike začeli nameščati tudi v športne dvorane in podobne prostore, vendar je največja težava po njegovem mnenju v kadrih, na določeni stopnji pa lahko pride tudi do težav zaradi pomanjkanja opreme.

Dramatično poslabšanje pričakujejo v naslednjih tednih

Predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja Nina Gorišek Miksić je povedala, da je priliv novih bolnikov vsak dan večji, zato zelo zaskrbljeno gledajo v naslednje dni. Kot je dejala, se zavedajo, da se bo stanje dramatično poslabšalo že v naslednjih dveh ali treh tednih, kar potrjuje tudi dogajanje v drugih evropskih državah.

Spodaj si lahko ogledate celotno novinarsko konferenco, na kateri sta spregovorila strokovni direktor UKC Maribor in predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja Nina Gorišek Miksić.

Javljanje s terena: trenutna epidemiološka situacija v UKC Maribor

Javljanje s terena: trenutna epidemiološka situacija v UKC Maribor

Gepostet von BK TV am Mittwoch, 21. Oktober 2020

Oddaj komentar