Odziv policije na očitke, da so bili psi in konji deležni solzilca: Nihče ni bil poškodovan in niso imeli reakcij

V preteklem tednu smo poročali o tem, da so bili med žrtvami protestov minule dni zagotovo policijski psi in konji, ki so bili deležni vodnega topa, pa tudi solzilcev.

Morda vas zanima tudi: “Policijske konje in pse pridno zalivali z vodnim topom, vodi pa je bila dodana tudi zmes plinskega sredstva”.

Na portalu pesmojprijatelj.si so objavili zapis Društva za zaščito in pomoč živalim Lajka, z naslovom “Zakaj imajo g. policisti na sebi plinske maske, policijske živali pa ne?”.

Obrnili so se na policijo, kjer so za njih pojasnili: “S službenimi psi in konji policisti opravljajo vse policijske naloge navedene v 4. členu Zakona o nalogah in pooblastilih Policije. Med te sodi tudi vzdrževanje javnega reda. Na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih Policije se lahko službeni konji uporabi kot prisilno sredstvo proti množici, za vzpostavitev javnega reda, ko je ta huje in množično kršen. Uporaba službenih psov kot prisilnega sredstva je natančno določena in opredeljena v 85. in 86. členu Zakona o nalogah in pooblastilih Policije.”

Kot navedejo v nadaljevanju, taktika delovanja policistov pri vzdrževanju javnega reda in miru, ne predvideva postavitve službenih psov in konj v prve vrste policijskega korodna izraz za enega od načinov postavitve policistov pred množico.

“Vsekakor se v policiji zavedamo, da so službeni psi in konji čuteča bitja, zato prilagajamo, kolikor je le to mogoče, na dano situacijo tudi taktiko delovanja, da bi se izognili nepotrebnim poškodbam,” v nadaljevanju pojasnijo na policiji za portal pesmojprijatelj.si.

Zatrdili so, da noben pes ali konj na protestu, ni bil poškodovan, prav tako naj ne bi imeli
reakcij na uporabljena plinska sredstva.

 

Oddaj komentar